divendres, 24 d’octubre del 2008

Cova del Salnitre. Targetes postals


La muntanya de Montserrat és el compleix lúdic - religiós més antic de Catalunya. Ja des de la meitat del sègle XIX s'editaren opuscles, llibres anuncis, etc. per a l'atracció dels forasters, que més endavant s'anomenarien, amb l'anglecisme més comercial, turistes.

Les coves del Salnitre foren il·luminades a l'any 1928 per l'enginyer Carles Buïgas (1898-1979). Després de 1936 les coves perderen el llum per la mateixa conseqüència que es va deixar a les fosques a tots i tot que no gaudia, segons ells, de la Gràcia de Déu.

De nou, a l'any 1985, es torna a habilitar la cova per rebre visites més nombroses.

L'amic Jordi de Valles dispossa d'un fons documental, molt important i variat, de tarjetes postals de cavernes de tot el món. Ens ha permes triar les mostres que us presentem. De la selecció que hem fet, entre les diferents series de tarjetes de la cova del Salnitre, ens ha semblat que aquestes disposen d'una bona qualitat fotogràfica, on es poden observar detalls morfològics, també amb models que ens serveixen d'escala i la tendència de les modes de vestir d'abans de la guerra.

Les hem ordenat així, primer una litografia a color de M. Pujades de Barcelona, després una mostra del prestigios Zerkowitz i a continuació la sèrie d'onze de L. Roca.

Moltes gràcies Jordi.


F. Miret

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.