diumenge, 8 d’octubre del 2017

L'Abric Romaní. Premsa i TV.



Nota de premsa

Article d'Antonio Madrilejos, publicat el passat 04.09.2017 al El Periódico.
L'Abric Romaní reconstrueix 70.000 anys de vida neandertal.

Parc Cultural.
Aquesta balma on es desenvolupen els treballs d’excavació del jaciment que, s’estan portant a terme,per pioners dins el camp de la ciència arqueològica, han permès situar l’Abric Romaní com el registre més important i clau per conèixer com vivien els nostres avantpassats prehistòrics neandertals entre 75.000 i 40.000 anys abans del present.

Tot el conjunt de dades i objectes recuperats en l’excavació formen part del coneixement científic europeu de què es disposa sobre aquests grups d’homínids que comparteixen línies evolutives comunes amb l’home actual. Així, gràcies a les descobertes que s’estan efectuant al jaciment és possible reconstruir paleoetnogràficament el modus vivendi d’aquestes comunitats caçadores recol•lectores i documentar aspectes fins ara totalment desconeguts que permeten caracteritzar molt aprofundidament l’espècie neandertal, així com les diverses interaccions d’aquesta amb el medi natural en què va viure.

Per primera vegada s’ha pogut determinar acuradament en els grups neandertals les estratègies d’ocupació, l’estructuració de l’hàbitat, les estratègies de subsistència, la tecnologia del foc i dels instruments... I tot fruit de la recerca científicament cabdal que s’està duent a terme al jaciment, que ha fet, a més, que s’hagin recuperat vestigis realment importants per la seva excepcionalitat.

Entre aquests destaquen desenes d’objectes de fusta –la col•lecció més gran del món amb aquestes cronologies tan antigues¬–, prop de dues-centes llars de foc que han permès determinar la importància i el domini d’aquest element i un lot realment espectacular d’estris realitzats en pedra i ós que palesen uns sistemes de producció tècnica realment avançats dins la tecnologia dels grups humans del plistocè superior.

Excavacions del 1909.

Capitol del programa "Sota Terra de TV3





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.