dissabte, 7 d’octubre del 2017

L'Abric Romaní i la Tesis Doctoral d'Amèlia Bargalló


Antecedents
L’Abric Romaní és un important jaciment arqueològic localitzat als cingles del Capelló (Capellades), en un massís de travertí que travessa la serralada Prelitoral Catalana, sobre el qual s'assenta el nucli la població. El jaciment es troba a uns 350 metres sobre el nivell del mar i per sobre uns 60 metres del llit del riu Anoia. 

Durant els segles XIV i XV, aquest jaciment fou explotat com a pedrera, funció que canvià al segle XIX: l'espai que ocupa l'abric Romaní es feia servir com a cementiri i era conegut com la Balma del Fossar Vell, fins que l'any 1909 fou descobert per l'arqueòleg de Capellades Amador Romaní, i s'hi iniciaren les tasques d'excavació, desplaçant les restes mortals cap al cementiri de Capellades. La primera intervenció hi fou patrocinada per l'Institut d'Estudis Catalans i dirigida per Norbert Font i Sagué, conjuntament amb Lluís Maria Vidal. En aquests moments, es varen realitzar diverses campanyes d'excavacions que es varen perllongar fins a la mort d'Amador Romaní l'any 1930.

Una nova fase d'excavacions es produí entre els anys 50 i 60 per la mà d'Eduard Ripoll i Henry de Lumley i cristal·litzà en diversos sondejos al centre de l'abric.

Als anys 80, el Centre de Recerques Paleoecosocials va reprendre les excavacions i des de l'any 1989, l'equip de l'Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona s'encarrega dels treballs d'investigació del jaciment a càrrec d'Eudald Carbonell.

Fins aquí aquest un resum de la informació que es pot trobar a la Wikipèdia, sense entrar en la caracterització arqueològica, però és evident que la rellevància de les troballes realitzades ha donat lloc a multitud de campanyes amb les seves corresponent memòries i també a  força diversitat d'estudis publicat a les revistes especialitzades.


La Tesis Doctoral d'Amèlia Bargalló
Cercant informació més actual, vam localitzar en el repositori de les Tesis Doctorals en Xarxa un document excepcional:

Anàlisi tecnològica dels assentaments neandertals del nivell o de l’abric romaní (barcelona, espanya). Tesis doctoral presentada per Amèlia Bargalló Ferrerons, 

(defensada 13.06.2014 Universitat Rovira i Virgili /Departament d'Història i història de l'Art, i dipositada al TDX amb la referència T 145-2015).

Com  resulta preceptiu hem demanat a la seva autora l'autorització per inserir la seva tesis, que ens la ha concedit, tot informant-nos que actualment es investigadora del Institute of Archaeology University College London i em prega que fem constar la següent anoltació:

A:B has been founded from the european Union's Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Sklodowska-Curie Action grant agreement PREKARN nº702584.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.