dilluns, 6 de març del 2017

Coloracions amb fluoresceina.

Aquests darrers dies els media (premsa, TV,...) s'han esverat per la possible toxicitat d'una coloració que ha tenyit la Valira andorrana. He cregut oportú dedicar aquest apunt partint d'aquesta situació per continuar amb els procediments i estudis sobre la traçabilitat hidrològica i els anàlisis de la toxicitat de la fluoresceina.


La coloració del riu Valira s'ha anat normalitzant progressivament, tal com ha informat aquesta tarda el Govern en un comunicat de premsa. Després del rebombori que ha causat aquest matí la coloració del riu, el ministeri de Salut ha demanat una nota tècnica a l’empresa Antea Group, responsable de la investigació sobre la contaminació de l’Aigua d’Arinsal, per tal d’aprofundir en els detalls de la metodologia aplicada en l’estudi de traçadors que ha causat la coloració del Valira. 

Segons l'executiu, l’empresa ha informat que la metodologia emprada "ha hagut d’estar adaptada per tal d’assolir els objectius de l’estudi i que ha decidit augmentar les concentracions de colorant tenint en compte paràmetres tècnics diversos, com ara l’increment del cabal del riu que augmentat en els darrers dies per la fosa de neu".


En paral·lel, aquest mateix matí, els serveis tècnics del Govern han comunicat l’estat de la situació a les autoritats dels territoris veïns així com a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua. Des de l'executiu, alhora, s'agraeix "l’excel·lent col·laboració prestada en tot moment".

L'aigua del riu Valira baixava aquest matí tenyida de color verd, un fet que ha alertat la població que ho ha vist. Govern ha informat que és degut a les proves que formen part de la investigació de la Font d'Arinsal, després de la contaminació que va patir a l'abril de l'any passat. L'executiu també ha remarcat que els productes que han causat la coloració no són tòxics ni afecten el medi ambient. Es preveu que el color verd es vagi degradant a mesura que passin les hores.

Dimarts van iniciar els treballs sobre el terreny de l'empresa francesa Antea Grup, responsable dels estudis a la font d'Arinsal. Les actuacions consisteixen a injectar traçadors específics a l’entorn de la captació per poder avaluar el nivell de vulnerabilitat del pou. Per això, es fan servir substàncies específiques, àmpliament utilitzades en aquest tipus d’estudis, per identificar els punts on es podria haver originat algun vessament que hagués pogut provocar la contaminació. L'executiu ha aclarit que ja no s’han d’abocar més colorants, si bé els treballs continuaran els propers dies.

Govern ha assegurat en un comunicat que les substàncies utilitzades són innòcues tant per a les persones com per al medi natural i es dilueixen perfectament al medi aquàtic fins a desaparèixer. Alhora, el cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, ha explicat al Diari que aquesta substància es va diluint amb el contacte amb la llum del dia i que "en les properes hores es normalitzarà la situació".  "És una acció que no té més impacte més enllà del visual", ha insistit, tot i entendre el neguit que durant el matí ha expressat la ciutadania en veure el riu tenyit. De fet, ha exposat que durant el matí han estat diverses les trucades que han arribat als diferents serveis públics alertades pel color del Valira. "És una reacció normal de la població", ha comentat al mateix temps que llençava un "missatge tranquil·litzador" insistint que la substància no suposa efectes ni per als consumidors ni per al medi.


La coloració del riu ha traspassat fronteres i ha arribat fins a la Seu d'Urgell, el que ha posat en alerta les autoritats veïnes. L'alcalde de la població, Albert Batalla, ja ha informat de la situació als veïns a través de les xarxes socials i s'ha posat en contacte amb l'Agència Catalana de l'Aigua. Des del Govern han comentat, sobre el fet que el colorant hagi anat tan avall, que es tracta de "substàncies solubles a l'aigua i hi ha factors difícils de controlar", ja que tot i fer-se càlculs previs, els volums d'aigua i el cabal del riu evoluciona i "pot variar entre el dia que es fan les proves i el que es fan els treballs". 



2 comentaris:

  1. La fluoresceina sódica no es cap producte tóxic, ben bé al contrari: es fa servir en oftalmologia per detectar cosos extranys en la cornea. La fitxa toxicologica tampoc indica que sigui un producte nociu per la vida animal o vegetal.
    https://www.labbox.com/FDS/ES/ES__Fluorescein%20sodium%20CI%2045350%20BP_FLUO-00D-025_FDS_20110317__LABKEM_.pdf

    Floren.

    ResponElimina
  2. La fluoresceina está obsoleta!
    A los interesados en los trazadores le recomiendo la lectura de:
    http://grupoedelweiss.com/web/index.php/el-grupo-mainmenu-76/m-mainmenu-78/492-ensayo-sobre-el-agente-blanqueador-optico-leucofor-bsb-liq

    Josu

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.