dimarts, 26 de gener del 2016

De nou pel Sot del Bac. (1)

Seguint amb la recerca de fauna subterrània, vam anar a vorejar aquesta bonica vall, antic bressol de l’excursionisme català, amb força interessos muntanyencs per la seva vegetació, geologia i una de les clàssiques de l’iniciació a l’escalada uns decennis enrere on només teníem a l’abast el transport públic. 

En Jordi Comas, impulsor inicial d’aquestes recerques, intentà recollir de nou els coleòpters cavernícoles localitzats en les petites cavitats del sector. En el seu moment les descripcions de les noves espècies és realitzaven partint dels seus trets morfològics, i ara amb les noves tecnologies d’anàlisi de l’ADN no tan sols es poden afinar les determinacions sinó que s’aconsegueixen dades interessants de la seva evolució filogenètica. Aquest fou el motiu principal: calia recollir algun exemplar viu i conservar-lo adequadament per possibilitar l’actualització del seu estudi.

En anteriors apunts ja vam detallar la laboriosa tasca de localització de l’avenc del Bac i de la seva desobstrucció inicial.
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2015/11/avenc-del-bac-o-de-castellar-cronica.html http://espeleobloc.blogspot.com.es/2015/11/avenc-del-bac-o-de-castellar-2.html

El passat 14.01.2016 de nou vam anar a continuar l'exploració i recerca. Érem nou participants de l’Espeleodijous: Ricard Alsina, Dolors Boter, Pere Cantons, Jordi Comas, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert, Manel Vizuete, “Víctor” i la gosseta Duna.

Avenc del Bac / Castellar
Lamentablement aquesta cavitat ha estat de nou obstruïda, aquest cop a consciencia, amb la utilització de maquinari pesant han tapat i potser reomplert l’avenc. No sabem qui ha estat el responsable, el que si podem dir és que qui ha causat aquesta pèrdua patrimonial sinó ha estat per simple ignorància és d’una irresponsabilitat notable que cap argument la pot justificar, ja que no oferia cap perill per ningú per tal que havíem deixat recoberta per una llosa. Igualment ha resultat totalment inaccessible l'esquer destinat a recollir i conservar la fauna cavernícola pel seu estudi posterior.


...segueix en l'apunt de demà...

1 comentari:

  1. fet lamentable, llastima que esl reponsables mediambientalistas d'aquet pais no veuen aquet bloc

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.