dimecres, 3 de setembre del 2014

Revisitant l'avenc del Daví (3)

...continua de l'apunt d'ahir...

Conductes i saletes inferiors

Els ratpenats de l'avenc del Daví

Els ratpenats que trobem a l’avenc del Daví (Miniopterus schreibersii) han estat objecte de nombrosos estudis, ja en el 1964 vam tenir l’oportunitat de col·laborar en una de les campanyes d’anellaments dirigides pel Dr. Balcells.

Potser el tret que més fàcilment permet reconèixer aquesta espècie és el seu cap petit i arrodonit, té el front bombat, de manera que, vist de perfil, sembla que s'elevi per sobre la cara. Les orelles, també curtes i triangulars, es disposen molt separades entre elles. Les ales són estretes i punxegudes, i la cua, aproximadament tan llarga com el cap i el cos junts, queda completament inclosa dins l'uropatagi. Globalment prsenta una coloració marró-grisenca, les orelles i les membranes alars són de tonalitats més fosques que el cos.L’envergadura alar és d’uns 305-350 mm i el seu pes va dels 9 fins els 20 g. Surt a caçar poc després de pondre's el sol, amb un vol alt (10-20 m) i ràpid (50-55 km/h). És el ratpenat que té el costums més gregaris: s'ajunta en grups de centenars i fins milers d'individus que pengen del sostre de les coves.

La reixa de protecció de la saleta dels ratpenats
A la corresponent fitxa de l’Espeleoíndex podeu veure dues imatges, la primera de la instal·lació el 1989 i la segona de la desinstalació el 1992, juntament amb aquest text:  En ser una de les cavitats més visitades del massís i amb l'objectiu de protegir la important colònia de rat-penats que hibernen al seu interior, a iniciativa de bioespeleòlegs de la SIS del CE Terrassa, el recolzament de la Federació Catalana d'Espeleologia i el patrocini del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona, el dia 8 d'octubre del 1989 es va procedir a instal·lar una reixa que tancava l'accés a la saleta final de l'avenc i que havia de romandre tancada d'octubre a abril. L'experiència va ser negativa i es va poder comprovar que la colònia de rat-penats va disminuir notablement durant els hiverns posteriors, havent de desinstal·lar la reixa en qüestió i regular el règim de visites durant el període d'hibernació.

Estudi dels quiròpters
Publicat per la Xarxa de Parcs Natural i Àrea Ambiental, inserim unes pàgines dedicades a l'avenc del Daví.
Podeu descarregar-vos l'article complert a: http://parcs.diba.cat/documents/215256/7e5c2385-9814-487d-b9fc-f7219b7a7869

Altres detalls que ens han cridat l'atenció.
Despulles de ratpenat devorades pels coleòpters troglocharinus
Restes del porc senglar cada cop més degradats (podeu comparar amb la foto de l'anterior visita de l'Espeleodijous)
Un llimac solitari
En alguns fragments de troncs, en llocs que reben llum de l'exterior, desenvolupen una flora singular orientada


En Jordi localitza un fenomen de protecció de la dissolució per palets que s'assembles a unes mini  "dames coiffés"

Nius de "perles" en punts de fort goteig


1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.