dijous, 4 de setembre del 2014

Etapes d’espeleogenesi i fantomització


Les que eren innovadores teories d’en Yves Quinif sobre els inicis del procés de carstificació, és van consolidant. Avui reproduirem, en resolució per pantalla, un interessant article col·lectiu en el que detalla el procés espeleogènetic en el que una etapa és caracteritza per una baixa energia hidrodinàmica on la dissolució química i l'eliminació de materials solubles, va generant una carstificació “fantasma” on els buits encara estan reomplerts d’una roca o sediment alterats una “alterita”. Una nova etapa, que requereix més energia, erosiona mecànicament les partícules no dissoltes i genera un carst per eliminació.

Els treballs de camp en diverses localitats i els assajos en laboratori van consolidant aquesta hipòtesi, on sovint els dos processos, d’alteració i eliminació, se superposen, alternen i és substitueixen en diverses seqüències en funció de l’evolució geomorfològica del relleu que condiciona la quantitat d’energia disponible dins del sistema termodinàmic. Els autors proposen reconsiderar l’origen de molts sistemes càrstics a la llum d’aquest procés de fantomització.


Notes anteriors a l'Espeleobloc: 
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2010/07/fantasmes-de-roca-i-fantomitzacio.html 
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2014/01/nous-conceptes-en-geomorfologia-carstica.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.