dissabte, 22 de juny del 2013

La Cueva del Reguerillo, una topografía temàtica

Avui us presentem una topografia modèlica. Una representació en planta de la cèlebre cova madrilenya del Reguerillo, escola d’una generació d’espeleòlegs locals on també han fet incursions els espeleòlegs catalans.

Ens agrada particularment la seva realització destacant els continguts mes rellevants, amb una clara representació i un dibuix excel·lent. Un document per detenir-se en multitud de detalls que sintetitza perfectament. La base topogràfica és obra del S.E.C.E.I. (1981) i la tematització i confecció final correspon al grup Guías de Espeleología y Montaña GEM. Agraïm especialment a Jose Úbeda la seva amable autorització per reproduïr aquest treball.

Primer extractem uns fragments i després trobareu la imatge complerta ampliable i “navegable” per tal que pogueu veure-la amb la seva integritat.


Mapa navegable


Aprofitem per incloure unes pàgines extretes de Mundo Subterráneo, publicades per ENRESA, Empresa Nacional de Residuos Radiactivos S.A. el 1994.
“... actualmente la cueva del Reguerillo esta cerrada para protegerla de los actos vandálicos que se muestran en las fotografías. Costó 14 años que la administración se concienciará sobre esa cuestión y la Comunidad de Madrid se ha gastado más de 100.000 € de dinero público en arreglar los desperfectos causados en los cerramientos por nuevos actos vandálicos hasta que, finalmente se han soldado las puertas y ya no es posible acceder de ninguna manera...” Jose Úbeda

Finalment inserim un interessant estudi encapçalat pel prestigiós Trino Torres.

divendres, 21 de juny del 2013

Berger -1.122

Ja fa 60 anys que s’explorà el primer menys 1000 metres de fondària i per commemorar-ho, tenint ben present la bona experiència de l’any passat que l’organització d’un camp interclubs Berger 2012 es convertí en una reeixida trobada internacional, enguany es torna a organitzar un camp internacional, acreditat per la Federació Espeleològica Europea, del 1 al 10 d’agost.  En aquesta ocasió el lema és “Veniu a il·luminar el riu sense estrelles”amb l’objectiu explícit de reequipar la cavitat.





Les espectaculars imatges d’en Robbie Shone a l’Espeleobloc:


dijous, 20 de juny del 2013

Els colors de les tenebres

Aquesta mostra organitzada per La Venta és un fantàstic viatge geogràfic per les coves del món. Després de la primera exhibició al complex Vittoriano al cor de Roma ha tingut un caràcter itinerant per d'altres localitats.

Cinquanta panells retro-il·luminats i multimèdia de gran format, fotografies espectaculars, reconstruccions escèniques i pel·lícules guien al visitant al descobriment d'ambients i fantàstiques coves, explorades en vint anys d'expedicions.

Des de les coves tropicals als pous glacials, des de l'arqueologia de Mesoamérica a la del pais, des del Tepui veneçolà als deserts, des de les coves asiàtiques als cristalls gegants de Naica.
La primera exposició es dividí en nou ambients distribuïdes en dues plantes amb un total de 300 metres quadrats, acompanyada per conferencies en profunditat amb convidats internacionals, projeccions de documentals i presentacions de llibres.


El catàleg de l'exposició en format Scribd


Vídeo presentació




dimecres, 19 de juny del 2013

Footleg, espeleofòtograf

Paul Fretwell conegut amb el nom de footleg és un excel·lent fotògraf anglès del que ja hem publicat algunes imatges en posts anteriors.  


També sabem del seu treball com a programador, autor de Cave Converter que permet la transformació de dades entre Survex, Toporobot i DXF

Avui volem mostrar-vos en format YouTube una molt interessant presentació d’imatges, en origen en alta resolució, amb la que participà en el concurs del Congrés Internacional d’Espeleologia del 2009 a  Kerville/Texas. 

Traslladem les paraules de Paul: “representa molts anys de treball prenent fotografies subterrànies, compondre música i l'elaboració de la seqüència final. Per desgràcia, aquests factors no es van valorat molt positivament pels jutges de la competició que van veure l'obra acabada sense donar crèdit a l'esforç posat en la producció... vaig pensar que era hora que publicar-ho a Internet ja que pràcticament ningú al Congrés ho va veure, ja que no va ser triat per a ser mostrat en l’exhibició de fotografia, cinema i AV “
“Espero fer més presentacions, ja que en aquests darrers anys he pres suficients fotos de nou per crear com a mínim uns altres 4 minuts d’imatges!”



Podeu trobar més imatges d’en Paul Fretwell en les següents pàgines web:



Enhorabona per aquesta obra tan interessant!


dimarts, 18 de juny del 2013

Assaigs amb el CROLL del 2013

Amb aquest mateix bloc vam referir-nos a les novetats de material Petzl per aquest 2013. http://www.espeleobloc.blogspot.com.es/2012/09/bloquejadors-petzl-pel-2013.html
Dintre del segment de bloquejadors el de pit, el típic CROLL, també s’ha reduït de mida i pes i alhora reforçat amb una placa d’acer per reduïr el desgast pel lliscament de la corda. Aparentment una bona evolució, però fa poc que es difongué un assaig e la SNS CAI que considerava que l’aparell s’havia afeblit i per tant calia entendre que s’havia disminuït la seva seguretat. 

Ara el fabricant ha publicat una detallada noticia tècnica amb els assaigs realitzats durant el desenvolupament de l’aparell i en la seva certificació, que garanteixen que el nou CROLL es pot utilitzar-se amb total confiança.
Hem cregut convenint adjuntar-vos, deconstruit (com diuen els cuiners d'avantguarda, la fitxa tècnica o manual d'us del CROLL actual per tal de mostrar-lo en una seqüència dibuix-text més consecutiva que l'original que dona cabuda a multitud d'idiomes.
 

En la pàgina de Petzl podreu trobar els documents originals que habitualment s'actualitzen periòdicament: