dissabte, 14 de setembre del 2013

Crisi del Messinià (4)

...segueix del post d’ahir...

Agraim l’excel·lent disposició d’en Ludovic Mocochain, per tal d'oferir-nos la consulta on-line de la seva tesi doctoral.

MOCOCHAIN Ludovic (2007) Les manifestations géodynamiques - externes et internes - de la crise de salinité messinienne sur une plate-forme carbonatée péri-méditerranéenne : le karst de la Basse-Ardèche (Moyenne vallée du Rhône ; France)
196 pàgines (inclou diversos documents ja publicats en revistes especialitzades)

Resum:
Durant el cicle eustatic messinià-pliocè, els rius van formar quatre nivells de  referència que permeten restituir les oscil·lacions del nivell de base amb una durada de 4 Ma. En aquesta tesi s'analitza l'impacte d'aquestes oscil·lacions en l’espeleogènesi dels massissos calcaris de la Baixa Ardeche. La investigació de les coves de la regió, juntament amb l'estudi dels nivells de referència exterior, va portar a reinterpretar la seqüència de fases de l’espeleogènesi. Aquest estudi posa de manifest dues grans fases d’espeleogènesi. La primera té lloc durant la crisi del Messinià, que és induïda pel gradient topogràfic provocat  per l’excavació del canons messinians. La segona és l'adaptació "per ascensum" del drenatge de messinià causat per ascensos successius de nivell de base durant el Pliocè. Aquesta espeleogènesi, tributaria del les noves posicions del nivell de base pot prendre la forma dels conductes vauclusians que desemboquen a la superfície, o pot correspondre a l’esgalonament de nivells sub-horitzontals, interconnectats per pous-xemeneies.

Disponible a la xarxa i descarregable (32 mb) a: www.foussoubie.fr

De l’extens contingut de la seva tesi, inserim un excel·lent article, que constitueix alhora un fragment molt representatiu sobre la cova de Saint-Marcel d'Ardèche que fou publicat, conjuntament amb Bigot, Clauzon, Faverjon i Brunet a Karstologia 48 (2006)

1 comentari:

  1. Mol interessant. Per una visió més "planera" d´aquest fenomen, consultar "Sin Tetys no hay Paraiso. Diario de un copépodo"

    Floren.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.