diumenge, 15 de setembre del 2013

Les cavitats tectòniques a Catalunya

En Joan Serra en un comentari al peu del nostre article sobre els bufadors de Beví ens demana informació sobre la classificació de les cavitats tectòniques a Catalunya. Es clar que les cavitats en massissos carbonatats és desenvolupen aprofitant la fracturació.  Quan parlem de cavitats l’origen de les quals obeeix “exclusivament” a fenòmens tectònics i per tant sense dissolució, les anomenem cavitats tectòniques, que constitueixen un segment de les que els carstòlegs anomenen pseudocarstiques. 
Certament que el 1973 vaig presentar una comunicació al III Simposium – Espeleologia (Matarò) amb el títol “Hacia una tipologia de las cavidades tectónicas”. Ja fa exactament 40 anys que es va publicar, i el temps s’ha encarregat de postergar-lo. 

Fou un pecat de joventut, quan encara teníem afany per simplificar i classificar, per fer-ho més entenedor... però el temps ho posa tot al seu lloc i aquell article és perfectament oblidable, i a més a més forçadament escrit en castellà com corresponia a una malaurada època en la que el dictador encara era viu i estenia la seva ombra per tot arreu. 

Es clar que dia a dia descobrim nombrosos camps (per exemple: la mecànica de roques) en els que tant aviat com aprofundim un xic, descobrim l’abast nostra ignorància, i és una sort, ja que per tot sens obre un extraordinari camp d’estudi que manté ben viu el nostre interès per aprendre. Així entendreu que inserim aquell text exclusivament a tall històric.



D’entre les cavitats tectòniques, els grans esquerdaments tenen un lloc de privilegi on es mostra amb tota esplendor la dimensió d’aquest fenomen, i tot i les modestes dimensions de les cavitats del nostre país. en tenim una destacada representació a Catalunya.

Ens plau inserir l’annex dedicat a aquest conjunt de cavitats que el competent Ferran Cardona ens presentà en el seu article sobre Les Correjades .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.