divendres, 24 de maig del 2013

La cova del Roset, o no


Aquesta caverna la vam trobar fent prospecció. Per a ser més exactes, la vam trobar quan ens dirigíem, anant muntanya amunt, cap a dalt de la carena de la serra del Cadí per fer la prospecció enllà de la carena.


Potser el destí ens va provocar un retard prou important per a no tenir temps per a descobrir el gran avenc de la serra, doncs sí, em refereixo a aquell avenc que encara espera que algú vagi i el trobi.


L’etimologia de la paraula espeleologia deixa molt clar el seu significat, però cadascú la interpreta i aplica de la forma que millor li convé, aquesta lectura oberta reverteix molt positivament en que hi hagin molts i variats espeleòlegs, així, queda assegurada una llarga pervivència del denominat esport-ciència, cada cop més a prop de convertir-se en un esport científic i també en una ciència esportiva.

Dins de la globalitat de l’espeleologia, la prospecció és una de les especialitats de les menys practicades. Aquesta branca consisteix, bàsicament, en anar a la muntanya i trobar cavernes que ningú abans les hagi explorat.

Vist així, sembla molt fàcil de practicar, però és molt diferent a fer prospecció de bolets o d’espàrrecs o de cargols o, també com exemple, d’anar a pescar, doncs, en aquests tipus de prospecció els fruits de la recerca te’ls dus a casa teva. El problema més gros que et pots trobar és que algun malpensat, o graciós, digui que has tret els productes del mercat, i les cavernes, és clar, per molt que vulguis, a casa teva no t’hi caben senceres. 

Si trobem una caverna petita i ens equivoquem en algun detall de la fitxa, no patim por, que no passa res, el màxim que ens poden dir és que no sabem gaire d’espeleologia aplicada.

Però, si trobem una de les grans, només tindrem problemes. Inclús, potser, que intervinguin uns que són coneguts per un apel·latiu del món del mariners. He de dir que, jo aquest mot no el trobo gens adequat aplicat a l’espeleologia, em sembla molt més aproximat el de corsaris, doncs aquests últims tenen patent del seu govern, tant per a picar a altres de la seva mateixa mena, com als que naveguen amb tot en regla.

Prospecció amb mètodes ultrasònics tipus GONG, 
sense bateries ni efectes nocius per la salut
Prospecció Culen-Pompa
Prospecció sensitiva Peus Cecs
Prospecció amb un casc de visió nocturna (Prototip en proves)
Prospecció espeleomasoquista
Prospecció amb un espeleorrobot, mut, amb comandament a distància
Prospector prospectat
Prospecció anant pel camí. Aquesta és la modalitat que té més adeptes ...
... i a vegades també té premi
... a la fi, per a ser bon prospector cal ser espeleòleg de molta fe

Després de prendrem l’anterior llibertat literària, que no venia gaire al cas, he de puntualitzar que, el nom genèric d’aquesta caverna, pel seu lloc de influència lingüística, ha de ser tuta. Que l’apel·latiu, Roset, el vam prendre del mapa de l’Alpina (1973), on es repeteix aquest topònim a la zona propera a la tuta de referència.


Les coordenades foren preses, in situ, amb el sistema Ull Clínic, i transportades amb el meridià de Madrid, sistema geogràfic particular que al mateix que totes les carreteres i moltes més coses que no posarem aquí, doncs no hi caben, sortien i encara surten de Madrid.  

Que, de ben segur aquesta caverna i qualsevol altre accident geogràfic semblant en aquesta zona, disposa o disposava d’un topònim propi i potser diferencial.

Cova del Roset, o no?


És per tot això, que he posat les dues fotos, que he trobat, de l'entrada de la tuta, i encara que potser l’arbre ja haurà acabat de tapar l’entrada, i la luxúria del bosc arribi fins al forat, he de deixar constància de que, aquesta tuta està en el període d’exploració, doncs hem de tornar a desobstruir-la, però per qüestions purament tècniques no hem trobat ni el dia ni l’hora més adequat. Ja se sap que les presses són molt males companyies i conselleres desaconsellables.    

Elmír-ET

3 comentaris:

  1. Molt be, Paco! Amb alegria i bon humor!!

    ResponElimina
  2. Quins bons momens ens fas pasar!, molts agrait.

    ResponElimina
  3. Molt bona explicació de les varietats d'espeleòlegs :) hahah !!!
    Heu fet més exploració? si necessiteu ma d'obra gratis compteu amb mi. M'agradaria molt!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.