dilluns, 5 de novembre del 2012

Avenc de la Falconera. Sitges

La darrera setmana, vam canviar el dia de la tradicional sortida dels dijous i vam fer-la el dimecres 31.10.2012 Amb aquesta variació preteníem posar-ho fàcil als companys que “feien” el pont. Però la pluja ens va sortir al pas i justificà les desercions. Finalment ens aplegarem sis: Dolors Boter, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Torra i “Víctor”.
Com es tradicional i gairebé consubstancial amb aquestes “sortidetes”, primerament, cal esmorzar en un punt de retrobament proper a l’objectiu, on endrapem, expliquem “batalletes”, triem o discutim l’itinerari, i si cal, ens reagrupem en el menor nombre possible de vehicles. Finalment es decideix anar a cercar una pista que voreja les pedreres d’Uniland en direcció a Capdàsens. La despistada és monumental i ens anem pasejant per les pedreres utilitzant camins sense sortida, això si aquest deambular  ens permet veure dos o tres forats.
El més aparent exigeix superar un tram vertical que caldria escalar o bé i encara més complicat despenjar-se de mes amunt. Ens hem quedat amb les ganes de saber que hi ha dins d’aquest orifici, i molt cal témer que la progressió de l’explotació el faci desaparèixer.
Recuperem el camí en la desviació que ens aviem saltat i després d’un insòlit recorregut arribem a la capçalera del torrent de la Falconera. Al final de la jornada, sortirem seguint la pista que discorre torrent avall, que és l’itinerari que caldria haver agafat des de l’inici.
Un arbre en la pista amb senyals d'erosió pel camions que hi transiten?

Sabem que la cavitat és situa al marge dret del torrent i a pocs metres del seu llit. Dit i fet, ens endinsem en l’exuberant vegetació, especialment molla per la pluja, cercant senderes impossibles. 
Visió del ortofotomata on es patent la densitat de la vegetació

Poc a poc ens anem perdent de vista els uns dels altres, i quan ja estem xops i masegats, a punt d’abandonar, el providencial olfacte d’en Jordi, troba el que deu de ser l’avenc. Les coordenades llegides en el GPS per en Jaume son en UTM ED 50= X 406615, Y4568271 i alt. 180m.

Ens equipem i com que no trobem cap ancoratge artificial, recuperant antics costums (algú diu que potser son mals costums), lliguem a l’arbre més “proper” i cap avall. Efectivament és tracta de l’avenc de la Falconera, que no cal confondre amb els avencs de la Riera de la Falconera ni el del Penyasegat de la Falconera.
Aquest es un pou senzill de 21m amb una enigmàtica barrinada a mig pou.  Qui ho ha fet? Potser és un testimoni d’una antiga recerca de “sal de llop”? Perquè no s’ha citat en les anteriors exploracions? Si penséssiu que no és un  tema important, us tindria que donar la raó, però per a mi és un indici rellevant, només en el sentit de que és molt el que ignorem dels que ens precediren en la freqüentació del món subterrani, fins i tot en un massís tan proper i teòricament tant ben conegut, com és el del nostre benvolgut Garraf. 
La barrinada

14 comentaris:

  1. Una página interesante con demasiada politica nacionalista excluyente.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tú sí que eres excluyente. Para poner chorradas, mejor quédate callado.

      Elimina
  2. Es difícil esbrinar a on son les politiques i mes les excloents.

    Crec que qui algú s’ exclou es aquell que emparant-se en un anonimat difon falses veritats.

    Encara que estic segur que en l’ opinió expressada en el darrer comentari no hi deu mancar mala fe, sinó tant sols un problema de comprensió lectora, que no d’ idioma.

    ResponElimina
  3. En base a la provocacio del primer comentari Com diria la dita eran pocos anonimos y cobardes I per donarli a parlar mes Visca Catalunya
    Captain Garfio

    ResponElimina
  4. razón no le falta al anonimo, la verdad es que la pagina es un poco faxenda

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si tu lo dices Sr Francisco o igual te llamo kiko En este pais de kiko hubo 1 un poco asi Se murio y esta enterrado en el valle de los caidos
      Captain Garfio

      Elimina
    2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. Fins aquí hem arribat!
      En defensa meva diré que a mi m'agrada que hi hagi una mica de "soroll" en el Bloc, que ho trobo entretingut, i que no m'agrada la moderació "prèvia" a la publicació de missatges, però aquest últim de "Francisco" es un dels que fan difícil la feina del administradors.
      Si els administradors decideixen que aquest missatge no ha de seguir en el Bloc jo els hi dono tot el meu suport.

      --
      J.Perera

      Elimina
    4. Lamentant-ho molt m'he vist obligat a suprimir el comentari de Francisco. Acceptem la discrepancia però no podem tolerar l'insult barroer. Disculpeu.

      Elimina
    5. Pos yo no lo hagues eliminat Lo hagues deixat penjat a vergonya seva Com diria el filosof Khan
      La insinuacio la calumnia el insult i la difamacio formen part de aquellas PRACTIQUES PERVERSES de qui no te arguments creibles per contrarestar la opinio de el adversari
      Com que el insult forma part de una violencia verbal per part de qui insulta La violencia es el recurs de el incompetetnt (Tambe de Khan )
      Captain Garfio

      Elimina
  5. Gent que parla un idioma aliee, que no enten res, que vol fer el troll en planes catalanes, no paga la pena contestar. L'espeleobloc endavant!!

    ResponElimina
  6. per mi es el millor bloc d'espeleo,seguiu aixi companys,i VISCA CATALUNYA //*//.

    ResponElimina
  7. Quan Font (1897) va visitar la zona ena parla de l'important treball que havien efectuat els dinamiters per a les obres d'obertures de galeries artificials a la cova de la Falconera, també als avenc més propers, cita aquest. El mateix Font davallà el pou de l'Eusebi amb un torn, penjant d'una guindola, accionat pels treballadors de l'obra. Les costoses obres d'enginyeria per a la captació d'aigües per al subministrament de Barcelona fracassaren, el que suposaria una despesa econòmica molt quantiosa per en Güell. Curiosament, Font a l'any següent (1898) recerca el riu subterrani en els terrenys del propietari de l'altre gran terratinent del massís, Manel Girona

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.