El 08.09.2011, dijous, visitarem la cova dels Muricecs, al congost de Terradets (Montsec), terme municipal de Llimiana. Formaven l’equip, Dolors, Jordi, José, Miquel, Teresa i “Víctor”, amb els objectius tradicionals: biospeleologics i fotogràfics.
Aquesta cavitat de 390m de recorregut, presenta tres sectors ben diferenciats, la galeria d’entrada i sala dels Muricecs, les galeries del Laberint, i el Pis Superior.
Actualment dintre del pla de valorització de l’enton natural, l’Estació Biològica del Pallars Jussà (EBPJ) i Grimpada han posat en marxa el projecte Congost de Terradets. Territori en Custòdia . Tot i que no hem sabut veure cap indicació de prohibició de visita, el cert es que s’ha procedit ha “protegir” l’accés situant reixats i cadenats tant a les escales d’accés com a l’entrada de la cavitat, també s’ha millorat el camí desbrossant del sender, i s’ha habilitat una petita plaça al peu de la cova. Cal destacar uns excel·lents cartells informatius i les evidencies de la preocupació per netejar i mantenir la cavitat en bones condicions, tot i que encara queden moltes mostres de pintades i senyalitzacions abusives. Recomanem que coordineu les vostres visites amb l’empresa Grimpada, Aventura i Lleure.
Estudi Morfogènic
Publicat a Speleon 15 (1-4) pp.39-48 (1964)
Galeria d'entrada i sala dels Muricecs
Arqueologia
“Diferents investigadors i aficionats van extreure restes arqueològics a partir del seu descobriment i han quedat fragmentats. Trobem un vas polípode en el Museu del Montsec (Artesa de Segre). L'any 2003 es va trobar en el Museu de Valls un dipòsit de bronzes recollits els anys seixanta a la zona del Laberint, en una esquerda en el que semblava una mena d'amagatall. Consta de 41 elements: una destral plana, 29 braçalets, un torques, una fulla d'afaitar i nou anelles (per Josep Gallart. DGPC Gencat). De la mateixa mena d'amagatall es va trobar en els anys 50, a càrrec de Eudald Ripoll (Museu Arqueològic de Barcelona) els següents bronzes: 11 braçalets i una destral plana. L'any 1969, va ser excavada per Joan Maluquer de Motes (UB) en la part de la boca d'entrada, en la que va ser la primera excavació organitzada
En aquesta excavació oficial és van trobar restes ceràmics dels nivells superiors de l'edat de bronze (De la Vega 1981), cal destacar un vas polípode, una destral polimentada, part basal d'un molí, ceràmiques decorades i un lot de bronzes (Gallart 1990). En diferents parts dels estrats es van trobar materials de quarsita, cendres i una llar. En un altre estrat restes animals: cérvol, cabirol, isard, cabra pirenaica, os, linx, castor, pantera i cavall. Els restes lítics estudiats els situen en el Paleolític Mig Mosterià.
Els anys 1996-97 es torna a estudiar la zona a càrrec del SERP (UB) per confirmar o no els estudis fets els anys anteriors, que no s'havien fet amb el rigor ni els sistemes moderns d'arqueologia. Amb els dubtes que comporta restes descontextualitzades, de moment es determina que les restes més antigues del Montsec s'han trobat a la cova dels Muricecs (Paleolític Mitjà).”
La colònia de Ratpenats
“Actualment, compta con una colònia d'uns 700 ratpenats entre els que predominen les espècies del gènere Myotis. Entre les set espècies que conviuen en la cova dels Muricecs destaca la dels muricecs de peus grossos (Myotis capaccini), ja que és una de les més grans de les que es coneixen a Catalunya. Per a una altra espècie, la dels muricecs de cova (Miniopterus schreibersii), la cavitat de Llimiana es estratègica per a les seves migracions. La resta d'espècies de rat-penats que resideixen en la Cova dels Muricecs són els muricecs de musell agut (Myotis blythii), els de musell llarg (Myotis myotis), els de ferradura gran (Rhinolophus ferrumequinum), els de ferradura mediterrani (Rhinolophus euryale), i els de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros).”
Pis Superior
Ens estan privatitzan les nostres coves i avenc i encara li feu la gracia EN DONARIA VERGONYA A MI Lo que li conve aqui es un cop de radial i adeusiau amb tanta comedia
ResponEliminaCaptain Garfio