Entre els dies 15 i 29 de juliol d'enguany, ha tingut lloc la clàssica expedició del Projecte de Biospeleologia Atlas al Marroc, organitzada, com cada any, per l'Associació Catalana de Biospeleologia i membres de la SIE del C.E. Àliga i comptant també amb diversos col.laboradors.
Els membres participants han estat:
-Floren Fadrique. ACB -- SIE. Biologia. Coordinació del Projecte
-Pere Cantons. ACB -- SIE. Biologia. Fotografia subterrània.
-Carles Fontgivell. Centre d´Estudis Riudomencs de Riudoms. Biologia. Tècnic en exploració
vertical
-Ayoub Nehili. Association Marocaine de Spéléologie de Casablanca. Col.laborador.
Vam comptar també amb la col.laboració puntual e imprevista, tant a Taza com a Ait Mehammed, d´una parella d'"espeles" austríacs de la "Landerverein für Karts Holenforschung", que van treballar amb nosaltres tot el possible en quant a instal•lacions i exploracions de cavitats, per cert molt acurades, i facilitant la nostra tasca biospeleològica.
Tampoc podem oblidar la col.laboració prestada pels components de l´empresa d´explotació de la "Gouffre du Friouato", que en tot moment ens van donar tot tipus de facilitats per recol.lectar fauna en aquesta cavitat.
Els objectius de l´expedició eren obtenir determinats tipus de fauna cavernícola i endogea per poder completar els estudis genètics de l'ADN d'un grup de coleòpters dels géneres Trechus i Antoinella.
Les zones visitades, que es van programar d´acord amb l'assessorament del Dr. Arnaud Faille, del Zoologische Staatssammlung de Munchen, que porta el tema de l' anàlisi de ADN del Projecte, han estat les de Taza, Aït Mehammed i el massís del Toubkal.
-Taza (pels voltants de la gran depressió càrstica de la Daya Chiker). Cavitats visitades:
-Grotte Friouato
-Ghar Chiker
-Kef Izoura
-Ghar Bied
-Riviere de Chara
-Grotte aven de Bab Bou Idir
Les cavitats d'aquesta primera regió, en un començament, no van donar cap resultat biospeleològic del que esperàvem, es a dir de Antoinella, pel que es van col.locar trampes amb la finalitat de recollir-les a la tornada. Entre els esquers i la nova visita a les cavitats inicialmente escorcollades, i més concretament en la Ghar Bied, en Ain el Ouda, es va poder obtenir un exemplar d'Antoinella groubei, després d´una llarga sessió de moltes hores de remenar pedres i regirar fins l´ultim racó de la cavitat. Aquesta Antoinella es la penúltima que ens falta per completar l´análisi d´aquest gènere, pel que ho considerem tot un èxit. De fet, cercàvem un exemplar d'aquesta espècie des de fa un grapat d´anys i sens cap resultat, ara havem tingut la sort de recol.lectar un, encara que en una cavitat diferent de la típica, que és la Ghar Chiker.Malgrat que col.loquialment, encara diem "Antoinella" tenim que remarcar que aquest mot actualment no és correcte, ja que el prestigiós biòleg Achille Casale de la Universitat de Sassari de Itàlia, en un raonat treball publicat a primers d´aquest any descriu la nova especie Trechus messoulii de la Kef Togobeith, en el Rif i la màxima fondària del Marroc, i fent una sinonímia d´aquest gènere, es a dir, rebatejant les Antoinella com Trechus.
La dificultat de la recol.lecció d´aquest gènere resideix en el seu hàbitat, podríem dir i per nosaltres, endogeu dins de la cavitat: es a dir, no hi són a la cavitat a sobre de colades o terra més o menys polit i net, si no més aviat entre el garbuix de terra mineral i pedres que hi ha a les zones isotèrmiques, i mol humides, ja fregant la saturació (aquest detall és molt important) de les cavitats. Això comporta regirar pedra per pedra d´aquest substrat, escorcollant cada centímetre quadrat que hi trobem, ja que un exemplar pot ser.hi arraulit a una pedra, amagat sota un bloc o entre la terra i el petit pedregam que hi trobem. Tot consisteix en retirar tot el substrat, pedra a pedra i amb molta compta de no deixar cap indret sens mirar...
-Aït Mehammed-Azilal. Cavitats visitades:
-Ifri N' Taouya
-Ghar Caid
-Ifri Caid
-Kef el Hmam
-Ifri Taguelmoust.
Tanmateix, i amb l'ajut d'un guia local de Ait Mehammed, es van localitzar dos interessants cavitats més i que presenten un important potencial biològic: Ifri Boughlamame, (coneguda en els nostres ambients com "Iri Subils-Godoy") i Agbalou N´Oualouss. Es té que dir que la cavitat típica de la Subilsia senenti es la primera, i que després s'ha trobat en Ifri Caid i Ifri N´Taouya.
Excepte Ghar Caid, un avencot fòssil de deu metres de fondària, les demés cavitats que vam fer tenen una exploració potencialment complicada, degut al volum d'aigua i fang que presenten, ja que actuen com engolidors, (Kef el Hmam) o com surgències, (Ifri N´Taouya, Ifri Caid, o Ifri Taguelmoust), actives en qualsevol i breu període plujós. De fet, la Ifri N´Taouya ens va donar una mol desagradable sorpresa en una anterior expedició.
Malauradament, tampoc en aquesta ocasió i malgrat tots el esforços dedicats en les cavitats anomenades, s'ha pogut capturat la Subilsia senenti, pel que aquest objectiu haurà d'esperar una propera campanya, en la que inclourem aquestes dues cavitats desconegudes per nosaltres.
L'estada en l'Adouar Bernat, llogaret d'Ait Mehammed on es troben quasi totes aquestes cavitats, es va veure mol facilitat per L'amabilitat i hospitalitat fora de mida que ens va prestar ara, i també l'any passat, el Sr. Ahmed Safidi, resident en una de las kasbahs de l'anomenat Adouar Bernat.
-Massís del Toubkal, zona de Tizi N'Tacheddirt, una collada situada als 3.230 m d'alçada.
També pels anàlisis de l'ADN es precisava (i encara es continua precisant) la captura del coleòpter Trechus idriss, que habita en llocs de neus quasi perpètues en un ambient nivícola-endogeu. Degut a les dates d'estiu i malgrat l'alçada, es va tindre que pujar fins als tres mil quatre cents metres per trobar una gelera que albergués el tipus de biòtop que cercàvem. Tot i que es va fer una intensa recerca pels llocs que oferien bones condicions i capturar una serie de diversos coleòpters, després del seu corresponent estudi a la tornada, han resultat ser d'altres gèneres i per tant no específicament útils pel nostreProjecte.
Com a resultat dels objectius prevists de captura, (Antoinella groubei, Antoinella fadriquei, Subilsia senenti i Trechus idriss) només se n'ha aconseguit un, es a dir un vint i cinc per cent escadusser. I és que això de la Bio, malgrat les previsions i els projectes més acurats, no és una ciència exacte en quant a resultats.....encara que la recol.lecció de fauna subterrània en general va ser d'allò més abundosa, en quant a araneids, diplurs, miriàpodes, etc.
Degut a les prioritats puntuals de caire biològic, ens vam veure obligats a deixar de banda la prospecció que es pensava fer a la regió de El Ksiba, concretament en el poble de Ait Skounda, lloc ja conegut per nosaltres i on havem fet diverses cavitats sens cap resultat biològic remarcable. El seu interès radica en la situació biogeogràfica privilegiada que té, una mena de zona de transició entre el subgènere Antoinella- Irinea de Taguelft-Beni Mellal i els géneres Ifridytes-Subilsia de Ait Mehammed-Azilal. Resta per investigar si és una zona de "no man´s land" biospeleológica com a vegades succeeix, o bé alberga una fauna determinada i especifica, encara que desconeguda, entre els gèneres citats.
A més dels objectius concrets de Subilsia, Antoinella i Trechus idriss,, tindrem que dedicar un temps determinat a aquesta zona per l'expedició del proper any, a més d'estudiar altres zones biològicament desconegudes i potencialment interessants.
I com sempre, el més important és que tots havem retornat sans i estalvis (més o menys), només amb el clàssic desgavell digestiu d'algú, i amb una picada d'escorpí a la ma d'un dels components, que per sort no va passar a unes pitjors conseqüències...
Autor: Floren Fadrique
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.