dimecres, 6 d’octubre del 2010

Dues noves cavitats a la Cala de la Mòra.

L'amic Josep Cuenca ens fa arribar aquesta informació relativa a dues noves cavitats.

Amb motiu de les visites efectuades per a controlar la colònia de rat-penats de l’avenc de la Cala de Mora, malmès per la construcció d’un mur de formigó a la seva boca superior, es van trobar aquestes dues petites coves marines que restaven inèdites fins ara.

L’atemptat ecològic perpetrat per la Urbanització de la Cala de la Mora, va tenir les nefastes conseqüències de la desaparició de la seva colònia. Desprès de la denúncia interposada a Medi Ambient de Tarragona pels amics del Grup Ecologista GEPEC al respecte (veure post anterior), el funcionariat es va inhibir, i la boca superior de l’avenc continua inexplicablement tapada. 

Les cavitats estan situades al terme municipal de Tarragona, a uns 9 kilòmetres al sud d’aquesta ciutat.

S’accedeix des de la carretera  N-340, des d’una rotonda que mena a l’urbanització Cala Móra. Baixarem fins a la costa per l’Avinguda del Mediterrani fins el carrer més proper a la Cala de la Móra. A l’extrem nord de la platja ens endinsem al mar vorejant el penya-segat de roca, orientat perpendicularment a la platja, fins que aquest gira en angle recte, orientant-se en paral.lel a la costa. En aquesta zona, anomenada “la fonteta” es troben les dues cavitats indicades, que es poden reconèixer per l’obertura que s’observa a la roca del penya-segat a nivell de mar.

COVA DE LA CALA DE LA MÓRA núm 1.
Una boca de 4 metres d’amplada i 3 d’alçada ens dona pas a la cova constituïda per una única sala de forma circular.


Després de passar els 12 metres de recorregut observem una petita xemeneia sense continuïtat, formada a sobre d'una mena de esglaó. Al sostre tenim alçades d'entre3 i 4 metres. L’aigua ens arriba a la cintura i el terra que trepitgem es sorra.

COVA 1.  Boca  i  entrada.

COVA DE LA CALA DE LA MÓRA núm 2.
Entrem a la cova per una amplia balma on observem una entrada triangular amb una escletxa que ve de dalt. La boca es de 0,80 metres d’amplada per 2,30 metres d’alçada, i l’aigua ens arriba fins al coll. 


Una galeria orientada al sud ens porta després de recórrer 20 metres fins a una sala final on observem grans blocs caiguts del sostre; les alçades a la sala final varien entre 3 i 5 metres. En aquesta sala l’aigua ens arriba per sota dels genolls, la qual cosa ens indica que el terra de sorres ha anant ascendint una mica en aquest tram final.

COVA 2.  Boca.
COVA 2.  Galeria d' entrada.

Agraïm a Josep Cuenca i a Xavi Samarra del GEB aquesta informació.


4 comentaris:

  1. Consulteu la revista EXCURSIONISME nº 299 (maig 2001): "Cavitats inèdites de Tarragona" de J.Sandoval i Mª A. Collado. Jo diria que la que aquí anomeneu nº 2 és la Cova de l'Argonauta i la nº 1 podria ser la Cova del Cantó de la Móra. En aquest article es detallen altres coves de la zona.
    JM.Miñarro

    ResponElimina
  2. Sr Miñarro, efectivament, te tota la raó. El petit article esta errat en el titol, ja que de noves cavitats, res de res. Gracies a la seva indicació he pogut consultar la publicació que esmenta, i la núm 2 correspón a la de l'Argonaute, i la núm 1 a la del Cantó de la Mora. Article de J. Sandoval molt interesant i que me havia passat desapercebut.
    De tota manera, aportem el nostre petit grà de sorra amb nés informació, tant de dades com a topografica i grafica d'aquestes petites coves marines.
    Gracies,
    Josep Cuenca

    ResponElimina
  3. Agraïm. L'aportació del Sr Miñarro que està molt el cas. Gràcies.
    Jaume Sandoval i MªAngels Collado

    ResponElimina
  4. Aunque no sean cuevas nuevas, me ha parecido muy interesante esta información, ya que desconocia totalmente su existencia (y eso que voy alli cada verano). Agradezco al sr. Cuenca su divulgación.

    Gero

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.