dimarts, 6 de juliol del 2010

Bibliografia càrstica

Un lector demana on pot trobar una guia de les obres essencials sobre el carst. Bona pregunta, però no té una resposta fàcil, o millor dit jo no soc capaç de contestar-la amb poques referències, sobre tot tenint en compte que abans caldria fixar amb quina profunditat volem tractar el tema.

Probablement el millor consell fora recomanar la lectura de un bon manual recent sobre el tema, com pot ser el Cave Geology d’Arthur N. Palmer (Cave Books 2007) o el Karst Hydrogeology and Geomorfology de Derek Ford i Paul Williams (Wiley 2007) on hi ha una exposició raonada del que és coneix sobre el origen i funcionament del carst; en ambdues obres també hi ha centenars de referències.

En castellà editat per la Federació Española de Espeleologia hi ha un llibre amb el títol de Introducción a la Geologia Karstica (1997), actualment exhaurit i al que li caldria una important actualització; l'avantatge que té es que és troba on-line, i en aquest article de l’espeleobloc es recomana com fer-ho.

Una llista interessant, tot i que és centra en la literatura anglosaxona, datada en 1997 i per tant no recull els recents avançaments és Karst Geomorphology and Hydrogeology, Principal References que es pot trobar en aquest enllaç del Karst Water Institute
En les pàgines de bibliografia espeleològica entre d’altres temàtiques també apareixen ressenyes sobre les recents obres sobre aquest camp, i no perdràs res de donar-hi una ulladeta de tant en tant al bloc de l’amic Paco Miret Bibliografia Espeleològica o al Butlletí de Bibliografia Espeleològica de la UIS.



Periòdicament el Karst Research Institute eslovè i el seu editor Andrej Kranjc, publiquen una bibliografia comentada sobre temes carstològics molt interessant però temo que potser es massa especialitzada pel teu objectiu. De tota manera adjunto en format scribd el darrer exemplar publicat.



La geomorfologia càrstica és un dels meus temes favorits i alhora una constatació de la meva ignorància, per això en aquestes pàgines sovint contribuïm i contribuirem a difondre estudis i tesis sobre el carst.

PD: En breu procuraré incloure una part dels materials didàctics preparats per lliurar-los en un DVD als assistents al darrer Congrés Internacional d’Espeleologia celebrat a Kerville (USA) el 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.