Durant anys, només els espeleòlegs podien accedir a la immensa Sala de la Verna a l’interior de la xarxa subterrània del Sistema de la Pedra de Sant Martí. A finals de 1950, EDF excavà un túnel per tal de captar el riu que corre a través de la cavitat. Però la companyia s’adonà que en aquell moment no era rendible l’explotació i abandonà la galeria.
El túnel, tot i la seva degradació per manca de manteniment, ha estat molt utilitzat pels espeleòlegs facilitant l’exploració i possibilitant un creixent augment de les visites esportives que han fet “travessa” entrant pels avencs superiors i sortint per la Verna sense haver retrocedir i remuntar els pous davallats.
L’any 2000 es produeix un esdeveniment decisiu per a l'accessibilitat a la sala: La Sem (Companyia Hidroelèctrica de Migdia), filial de GDF-Suez recupera projecte d’aprofitament del cabal subterrani. És rehabilita completament el túnel i aconsegueix recuperar un cabal d’un m3 d’aigua per segon que dirigeix cap a l'exterior per alimentar una central elèctrica a Santa Engracia.
Rehabilitat l’accés només restava desenvolupar un pla de desenvolupament turístic del lloc. Es creà el SAS Verna La Pierre-Saint-Martin. Jean-François Godard és el president. S’han tancat el cercle, les visites turístiques poden començar!
Perquè tothom pugui gaudir del lloc d’acord amb els seus gustos i habilitats, tres tipus de visites han estat desenvolupats pels responsables de l’explotació turística del lloc.
"El descobriment de la Verna" ofereix el circuit més curt, una visita clàssica a la sala, accessible als minusvàlids, d’una durada d'una hora, a la que cal afegir el temps per arribar a l'entrada del túnel des de Santa Engracia: una hora d'anada i tornada amb els 4x4 de l’organització, o bé cinc hores de sender d'anada i tornada (aproximadament). La ruta del descobriment és accessible a tots els públics (a partir de cinc anys). La temperatura de la cavitat és de 6 graus, pel que cal dur roba d'abric.
Per anar més lluny en l'exploració de la xarxa. un recorregut educatiu, "L'exploració de Verna”, d’una durada de dues hores, és especialment adequat per a grups escolars (a partir de deu anys) i adults. Es pot gaudir de l'experiència humana dels exploradors de la Verna, mentre que s’incorporen conceptes relacionats amb el cicle de l'aigua i la calcària, la fauna subterrània i l’energia hidroelèctrica.
Finalment, pels mes “esportistes”, la "Verna Aventura", promet ser una gran experiència subterrània, seguint les petjades dels primers exploradors, es subdivideix en tres opcions. Itinerari de tres hores fins la Sala Chevalier, o bé de cinc hores fins la galeria Aranzadi (escalada de 80 m) i finalment jornada complerta fins el pou Lepineux.
El preu del itinerari descobriment és de 8,50 € ,el d’exploració és en funció del grup, i el d’aventura va de 37, 42 ó 60 €.
Per obtenir més informació o per reserves cal dirigir-se a l’adreça http://www.laverna.fr/ o be al
telef. 06 37 88 29 05.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.