dimecres, 26 de maig del 2010

Pozu Cabeza Muxa

El Pozu de Cabeza Muxa, situat en el sector d’Ariu en l’asturià massís occidental dels Pics de Europa, també conegut com el Cornión, fou objecte de repetides campanyes de la SIE dels anys 1978 al 1984. Tot i que ja han transcorregut 26 anys des de que vàrem explorar la cavitat, fem un resum de les dades principals per tal d'ajudar als que ens han demanat informació per a visitar-la.

La seva enorme boca en forma d’embut de 70 m de diàmetre a la seva part superior, dona pas a una inclinada rampa i petits ressalts que condueixen als -75 m on s’inicia el primer pou de 26 m, al que segueix una rampa de blocs i un pou de 11 m, continuen pous de 11, 15, 4, 4, 7, 3, 10 des on comença un gran pou, el Gran Abisu que presenta un eix vertical ininterromput de 320 m. El descens però es fracciona en un R8 i un P29, a partir d’aquí un aèri P247, on un pèndol als 63 de descens permet accedir a un nínxol lateral en forta rampa que pel seu extrem permet continuar el descens en un impressionant aeri de 176 m. En la seva base un R3 i un P102, i seguidament un P5 aterra en ple riu Vetusta als -602 m, aquí ens trobem en un gran col•lector que es pot seguir en dues direccions. Riu amunt recorrírem en bot neumàtic uns 250 m i continua.


Riu avall, cal descendir P4,6 i P3 tot seguint davallant el riu fins un gran ensorrament “el piedrón de aquiles” on l’any 1980 finalitzà l’exploració. Aquest caos fou superat per un pas penjat a +6 m i un seguit de passos estrets entre blocs, que permeten davallar de nou fins el riu. Es segueix el riu que va davallant entretallat de verticals R4, P9, P8, P6, P6, P4, P4, P14, P10, P3, P11 i P21 fins un altre caos. En aquest punt el canó que seguíem resta tallat per l’ensorrament (el K-Caos) que no ens ha estat possible superar. El riu però continua per un conducte de menor alçada i novament verticals de P4, P10, P6, P6, P6, P6, P7, P6, R5, P15 i R4 que ens condueixen al sifó terminal als -906. Que fou bussejat pels companys anglesos del NPC / Rick Stanton fins el límit d’aire disponible als -939 m en la campanya del 1988.

El riu del Pozu Cabeza Muxa constitueix el major col•lector d’aquest sector i rep les aigües aportades per altres cavitats explorades per la SIE en la zona (Pozu de les Cuerries -545 m i Pozu los Texos -224 m), Tot el conjunt desaigua previsiblement en la surgència de Culiembro al igual que el sistema Julagua-la Texa -1.102 m, i el Hitu -1.135 m, entre d’altres.

Tot seguit us presentem una transposició de la presentació de l'època.
Era un audiovisual de diapositives sincronitzades amb dos projectors,
que intentava mostrar la progressió per la cavitat.


Evidentment, com a tot gran sistema, les possibilitats de continuació d’una exploració que es va fer fa ja més de 25 anys, es perfectament factible. En el cas del Pozu de Cabeza Muxa, resten pendents l’exploració del sifó terminal, la continuació del riu Vetusta en sentit ascendent i revisar entre d’altres punts interessants la zona del K-Caos.


Una feina per les generacions que ens han rellevat, tot i que encara portem al cor les magnifiques experiències d’aquesta majestuosa cavitat, cal constatar que els que avui ja tenim 65 anys, en aquells moment encara no havíem fet els 40!

6 comentaris:

  1. ¿Podria explicar com es el gran pozo?
    Gracias

    Javier

    ResponElimina
  2. Hola Javier,

    El pou és gran! De fet jo que l’he baixat 5 cops (i pujat evidentment) no l’he vist mai prou bé. Amb la llum del carbur a penes veies 10 ó 15 metres i de ben segur que molts punts supera de llarg aquest diàmetre i sempre l’hem trobat força regat, de manera que amb prou feines jo anava veient el tram de corda que tenia a prop i al company que hem precedia a més de 100 m de distància. Per a mi en aquella època un pou d’aquestes dimensions era acollonidor...i ara encara mes.

    Las darreres vegades el pou s’havia fraccionat força amb spits, gracies a les acrobàtiques maniobres del Tarza. Pots veure el detall en la topo presentada en format closr que permet fer-hi zoom al lloc escollit.

    Si necessites mes aclariments, cal que concretis la teva pregunta.

    Bona exploració.

    “Víctor”

    ResponElimina
  3. sin quitar importancia a las actuales exploraciones ya que son otros tiempos... que "guevox" le echaban.

    ResponElimina
  4. Gràcies Victor per posar en format video l'audiovisual de Muxa! Quins records!

    Encara recordo els troncs d'arbre que hi havia a la base del Gran Absiu a quasi -500m de fondària, arrosegats per l'aigua...

    Sens dubte un dels forats més espectaculars que mai hem explorat...com deien els de l'OUCC, la "master cave" :-)

    Josep Guarro

    ResponElimina
  5. ¡¡Admirable exploración!!

    ResponElimina
  6. Aquí podeu veure bones fotos de Picos
    http://www.lastrafoto.es/Picos_fr.html

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.