dimecres, 24 de març del 2010

Pozu’l Hultayu


Amb el Pozu’l Hultayu us presentem un primer post monogràfic dedicat a les cavitats més singulars de la plataforma d’Ariu en el massís occidental dels Picos de Europa, anomenat també del Cornion o de Covadonga on la SIE durant anys hem aportat el nostre esforç a l’exploració d’aquest mon subterrani excepcional.

Començar pel Hultayu és el reconeixement a la valuosíssima tasca dels companys de la OUCC amb els que hem compartit terreny de joc i realitzat activitats conjuntes, i alhora posar de relleu aquesta interessant cavitat que mereix ser millor coneguda.

Numerada inicialment amb el codi 2/7 i coneguda com la cavitat del Güeyu la Bruxa (Ull de la Bruixa / Ojo de la Bruja) es situa 30 metres per sota d’un finestral que perfora la muntanya i ens permet veure la vertiginosa excavació del Cares que discorre 1500 metres mes avall.

Explorada pels companys anglesos des del 1987 fins el 1992 presenta un desnivell conegut de -811 m i un recorregut de 9,215 m. Encara resten incògnites en els dos extrems del col•lector.

Una primera sèrie de petits pous, estretors i meandres va guanyant fondària fins el -655 per on es desemboca al sostre d’un gran pou-sala de 120m de desnivell ( “senzillament aterridor” ) que condueix fins el col•lector.

Riu amunt una paret que cal escalar deté l’avanç i aigües avall un gran ensorrament el Caos Egbert no ha estat possible franquejar-lo.


Animació de la poligonal en Survex




Una galeria fòssil excepcional discorre per sobre de l’actual nivell actiu, “metro of London” les seves dimensions 1.000 m de longitud amb seccions de 50x50m que permet fer visuals de 400m ens indica que aquesta paleo-xarxa constitueix un element fonamental en el desenvolupament subterrani que desaigua (provat per coloració) per la surgència reina de Culiembro formant part dels cabals provinents de Muxa, Hitu, Tormenta-Texa, etc.


A continuació ens plau insertar l'interessant vídeo de 21'28" de durada de Graham Naylor amb el títol Cave of the Witch's Eye que ens mostra l'estat de les exploracions el 1989.



1 comentari:

  1. Thanks, Victor, for putting this in!

    See more at http://www.oucc.org.uk .

    Steve Roberts
    (OUCC President and 2/7 expeditioner)
    ... and my apologies for writing in English.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.