diumenge, 13 de desembre del 2009

Culiembro 2009

En Josep Guarro hem suggereix aquest post sobre la campanya d’enguany a l’asturiana surgència de Culiembro, situada en el Cares, es la mes ferma candidata a ser l’exutori dels diversos grans sistemes (+ de 1.000 m de desnivell) situats en el sector de Ariu en el massís occidental dels Picos de Europa:

“ els anglesos que van estar aquest estiu a Culiembro han penjat la memòria final, i per fi una topo com deu mana dels trams post-sifó, sembla que el ramal (ramal Round Window) que estan explorant amb més dedicació va clarament cap al Xitu i Jultayu, i que la connexió amb la part de Texa-Julaugua-Muxa deu ser un altre ramal (potser l'Arched Window?)”



Podeu descarregar-vos la topo en el tamany original en aquest enllaç.

Enhorabona al companys anglesos pel treball realitzat i els desitgem que en properes campanyes aconsegueixen la unió d’aquesta important xarxa a la que també des de la SIE i en la mesura de les nostres possibilitats li hem dedicat nombrosos esforços.

2 comentaris:

  1. Un cop més ens trobem amb la poca rigurositat del equips anglesos en les exploracions a PICS d'EUROPA. Amb els companys de l'OUCC quan exploravem junts el sistema Julagua, ja ens va costar deu i ajuda fer-los entendre que la cartografia espanyola está basada en coordenades UTM i Datum ED50. Al final ho varen entendre. Ara en el article que presenten aquests anglesos, han situat les cavitats indicades com 2/7 que no son altres que la Verdilluenga i el Ojo de la Bruja o pozo Jultayu, amb Datum WGS84, mentre que Julagua, Cabeza Muxa i Culiembro les han situat amb Datum ED50. Aixó els hi dóna un error entre els dos grups de cavitats d'uns 250 metres de distància, que això a Pics és una barbaritat. En realitat estan a més distància de la que creuen estar. Per altra banda a la indicació en les poligonals situen l'Asopladeu de la Texa amb -1.060 metres. Això és erroni, ja que els 1.060 metres són desde la boca superior "Tormenta" fins el sifó terminal i aquest es va baixar l'any passat fins a -42 metres, per tant el Sistema Julagua (Tormenta + La Texa) dóna un desnivell de -1102 metres, Per tant fins a la surgéncia de Culiembro tan sols hi han uns 40 metres de desnivell. Per altra banda en la topografia de Culiembro hi trobo a faltar una galeria que apareixia en l'antiga topografia i que es creia que era la que es dirigia cap el Xitu.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina
  2. buscar YouTube para Culiembro ;-)

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.