dimarts, 13 d’octubre del 2009

El mapa de la Mammoth Cave System



La Mammoth, la Cova Gegant de Kentuky (USA), ostenta el rècord mundial de recorregut subterrani des de fa prop de 40 anys i pel que sembla el continuarà mantenint durant molts anys.

En els anys 60 el títol de cavitat de major longitud s’anava discutint entre la suïssa Hölloch (100 km amb una sola entrada) i la Mammoth que la superà amb 118.970m l’any 1970.

Però des de la unió de la Flint Ridge System amb la Mammoth el 1972 amb un total 232 km i diverses entrades, el conjunt denominat Mammoth Cave System s’ha anat allunyant cada cop més dels seus “rivals”.


Aquest estiu coincidint amb el congrés internacional d’espeleologia s’ha presentat una topografia actualitzada del conjunt que arriba als 590.629 m recorregut i 115.5 m de desnivell.


En el gimnàs on s’havien muntat les exhibicions dels “empasacordes” s’entapissà el terra amb una topografia gegantina i s’invitava al assistents que fessin el recorregut per damunt... descalçats!

Aprofito aquesta nota per presentar-vos una selecció de les excel·lents fotografies d’en Gary Berdeaux i un fragment del vídeo dels recorreguts turístics.




Actualment les cinc cavitats mundials de major longitud son:

1 - Mammoth Cave System U.S.A. Kentucky 590.629 m de recorregut i 115.5m de desnivell.
2 - Jewel Cave U.S.A. South Dakota 233.081 m de recorregut i 192.6 m de desnivell.
3 - Optymistychna (en Guix) Ukraine Ternopil 230.140 m de recorregut i 15.0 m de desnivell.
4 - Wind Cave U.S.A. South Dakota 212.514 m de recorregut i 196.9 m de desnivell.
5 - Lechuguilla Cave U.S.A. New Mexico 203.646 m de recorregut i 488.9 m de desnivell.

El predomini dels USA es aclaparador.

2 comentaris:

  1. Apreciat amic VICTOR. Te vuelvo a felicitar por tus imformaciones de los más intersante. sigo tú Blog con especial interes cada día. Enhorabuena por haber recuperado la cámara, ademas en perfecto funcionamiento. Saludos.
    Fèlix Alabart.

    ResponElimina
  2. Victor. He visto el video de MAMMOTH CAVE, y por lo que he visto, no me veran por alli. No se puede comparar con las cuevas turísticas de FRANCE, Grotte de DARGILAN, Grotte de CLAMOUSE, Grans CANALETES, y lo mejor el Aven ARMAND. etc.etc. Fèlix Alabart.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.