dijous, 17 de setembre del 2009

La fotografia espeleològica. Espeleocat Tallers 2009 (2)

Amb l’excel·lent acollida del SIS del C.E. de Terrassa és celebrà aquest interessant “taller” de l’experta mà d’en Fèlix Alabart i en Víctor Ferrer.

Les imatges que us presento a tall de crònica, (la majoria captures de pantalla sense flash des de la primera filera d’assistents), potser no tenen la qualitat suficient, però us donaran una idea aproximada del desenvolupament d’una llarga sessió de prop de tres hores.

S'inicià l'acte amb la benvinguda i presentació dels conferenciants pel president de l’entitat amfitriona.

Després d’unes referències històriques del nostres precursors, s’inicia el gruix de la sessió amb la intervenció d’en Fèlix Alabart, dedicada ala fotografia analògica, que alhora que ens mostra algunes de les seves imatges ens explicà anècdotes viscudes al llarg dels 60 anys de pràctica.

Destacaríem especialment les seves autofotos, la utilització del magnesi com a font d’il·luminació, els trucs, la composició i la creació del Flash Fèlix. Lliurà als assistents exemplars de la revista Exploracions núm. 17 que constituí en el seu moment (1977) una posada al dia del llibre Fotografia del mundo subterráneo.


La intervenció d’en Víctor Ferrer dedicada a la fotografia digital, fou plena d’exemples i reflexions de plena actualitat. Primerament analitzà críticament el material disponible, càmeres, flash, cèl·lules, mostrant-nos alguns dels elements que utilitza.
Seguidament ens mostrà com treballar les imatges amb eines de retoc digital (Photoshop), equalització, correcció, redimensionat, fusió d’imatges, etc. amb molt interessants reflexions sobre l’ètica del retoc.



Seguí una sessió practica en la que ambdós autors van fer un parell de fotos en la sala; una de general i l’altre de contrallum utilitzant càmera, flash i cèl·lula, que posteriorment van ser retocades digitalment en temps real a la vista de tothom.


Finalment incidí en la necessitat d’adequar les imatges al medi amb el que les volem utilitzar, (impressió, ampliació plotter, web, revista o llibre) i ens mostrà exemples de maquetació.

En resum, varem gaudir d’una sessió rica i densa que tocà la major part dels aspectes involucrats en el procés des de la presa d’imatges espeleològiques, fins els condicionants de la seva utilització final.

Enhorabona!

1 comentari:

  1. Fue todo un detalle de Felix alabart al regalar un ejemplar de EXPLORACIONS nº 17 a cada uno de los asistentes al acto. Su conferencia fue corta pero tenemos la revista,cuya edición ya no se encuentra, en ella explica con todo detalle las técnicas empleadas por él. Gracias Felix.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.