divendres, 18 de setembre del 2009

La turbina hidràulica de la Krúbera-Voronja 2009


Les expedicions es succeeixen ara pels equips del Cavex Team, ara pels ucraïnesos de la Ukr.S.A.

En la campanya del 12 de juliol fins el 5 d’agost han participat 27 expedicionaris de Rússia i Espanya que han treballat reinstal•lant la via principal on s’han substituït 2.000 m de corda i extret 16 sacs de cordes velles, s’ha avançat en la desobstrucció de la gatera del P 40 (aprox. cota -2.000), escalat, mesurat els nivells de crescuda (pujades de 180 m), etc. etc.

M’ha cridat especialment l’atenció la instal•lació d’una petita estació hidroelèctrica desmuntable fabricada i instal•lada per Konstantin Mukhin.

Un poc més avall del bivac de -1.643 m han aprofitat una petita cascada per fabricar electricitat. La mini estació proporciona 20 W que ha servit per carregar les bateries tant per il•luminació com per a la recarrega de les bateries del trepant.

Una solució original perfectament adaptada per aquests tipus d’expedicions pesants, que potser inaugura una nova etapa per subministrar energia per treballar en cavitats que exigeixen estades en punts molt allunyats de la superfície.
Us recomanen que visiteu l’excel•lent narració de l’expedició que ens fa en castellà l’apreciat Sergio Garcia-Dils en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.