dijous, 27 d’agost del 2009

La sala de Majlis al Jinn

Majlis Al-Jin, el "lloc de reunió dels genis", és una gran sala subterrània al Sultanat d'Oman, que per les seves dimensions ocupa un bon lloc en la llista de les sales mes grans del mon.

La cavitat té tres entrades naturals, totes en forma de pous que accedeixen pel sostre a la gran sala. El primer i més gran te 20 m de diàmetre i s’obre com una campana als -40 fins la seva base a -158m i és l’entrada habitual i la que utilitzen els “saltadors” del base jump.

L'Asterisc, és la segona entrada i la tercera, la Gota d'Cheryl, és molt menor. Tots tres són clarament visibles en les imatges per satèl·lit Google Earth, i que és tal com es van descobrir.

La immensa sala és de 120 metres d'alçada al centre, i 310m de longitud per 225m d'amplada, el que equival a una superfície de 58.000 m2.

Les entrades van éssser localitzades el 1983 per Cheryl Jones i Don W. Davison, Jr.

Don Davison era un hidrogeòleg que estudiava els recursos hídrics per al Govern del Sultanat en aquest moment. En 2002, la cova va ser visitada per espeleòlegs dels USA, i aquesta visita va ser destacada per la revista National Geographic en l'edició d'abril de 2003.

El 2008 el Ministeri de Turisme va publicar el pla de desenvolupament de la cova com una cavitat turística. No obstant això, els comunicats de premsa no va donar pistes sobre com pensen resoldre els problemes tècnics. Per accedir a la planta ja sigui un túnel inclinat o foradant un ascensor.


Els espeleòlegs suissos del ISSKA, han fet un projecte de condicionament.
Fou un tema controvertit però davant la certesa que si ells no ho feien el govern encarregaria el projecte a d’altres amb menys sensibilitat mediambiental espeleològica, proposen un desenvolupament en dues etapes, en la primera és construiria un mirador penjat en el sostre a -40 sense trepitjar el terra, i únicament si l’afluència de visitants fos suficientment important plantegen la realització en una segona etapa, el descens fins al fons amb ascensor.


Aquest es un de tants llocs en el que és contraposen la salvaguarda integral del patrimoni natural i les necessitats de desenvolupament local aprofitant els recursos “turístics” del país.

Difícil decisió les dels gestors del territori, però confiem que inspirats en el valent informe dels companys suissos els permetin respectar al màxim aquesta meravella natural.


A continuació trobareu un interessant article sobre la proposta del ISSKA i un parell de vídeos sobre lescaneig digital per obtenir una topografia 3D i un dels “curiosos” salts esportius que han fet popular aquesta sala.

Majlis Al Jinn


Escanner 3d




Base jump



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.