diumenge, 16 d’agost del 2009

El J2 fins els -1.222 m

L’expedició d’aquest any organitzada pel veterà Bill Stone (EUA)de l'US Deep Caving Team va tenir lloc al març i abril a les muntanyes de la Sierra Juárez, a la mexicana província de Oaxaca.

Els espeleòlegs polonesos en la seva web speleo.pl han publicat una extensa sèrie de fotos als que agraïm les facilitats donades per il·lustrar aquesta nota.

L'entrada al sumider J2 es va descobrir el 2004, l'any següent va assolir la profunditat - 1101 m després de la superació d’un sifó als - 762 m.

El 2006, un segon sifó "el sifó dels Pirates" atura l'exploració als - 1209 m de profunditat, amb un desenvolupament de 10 km. Un tercer sifó es va descobrir poc després de 2n. L'objectiu de l'expedició del 2009 era superar aquest darrer obstacle.

Un mes dedicaren 30 espeleòlegs per equipar, instal·lar els campaments i transportar tots els equips de busseig fins el sifó dels Pirates. La cavitat és difícil, molt estreta en la seva primera part el que significa una progressió extremadament lenta. Es triguen 2 dies amb un sol petate per arribar al camp 3 des de la superfície!

Per continuar, fou el torn de 2 espeleobussejadors Marcin Gala (Polònia) i Matt Covington (EUA). Van passar 5 dies darrera del S2 buscant totes les possibles continuacions i
topografiant 830 m de nous passatges poc esperançadors....

La possible continuació l’exploren al seu torn el bussejadors americans José Morales (Puerto Rico) i Bill Stone (Texas) que han prosseguit l'exploració descobrint 700 metres de galeries noves, adonant-se que la J2 ara fa un gir cap a l'oest en direcció al Sistema Cheve, això podria significar una connexió amb una xarxa de més de 2000 m de fondària...

De moment el J2 fa -1.222 m de fondària i 11 km de recorregut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.