dimecres, 29 de juliol del 2009

Rescat? a la Texa

El P36 d'entrada. Foto J.Hidalgo

Estavem a l’espera dels molt interessants resultats finals de la campanya dels companys del Oxford University Cave Club en el nostre estimat Asopladeru de la Texa quan ha aparegut la següent nota de premsa que reproduïm traduïda :


EUROPA PRESS. La Guàrdia Civil ha rescatat a dos espeleòlegs anglesos de l'interior d'un avenc de 80 metres de profunditat els Pics d'Europa, per al que van ser necessàries tres hores de treballs. Els rescatats són una dona de 26 anys, les inicials són RC, i un home, NE, de 23 anys d'edat.

Segons va informar avui la Guàrdia Civil en nota de premsa, a les 09.30 hores al Centre Operatiu Complex de la Comandància de Gijón va rebre una comunicació del 112-Astúries, informant que dos espeleòlegs d'origen anglès, no havia sortit a l'exterior de la Sima 'Asopladeru La Texa ', situada a la cara sud-est del pic' Cabeza Muxa ', pertanyent a los Picos de Europa, al terme municipal de Onís.

D'aquesta manera, es va passar l'avís al Grup Especial d'Intervenció en Muntanya (Greimas) de la Guàrdia Civil amb base a Cangas d'Onis, així com al UHEL (Unitat d'Helicòpters) de la Guàrdia Civil del Principat d'Astúries amb base a La Morgal-Llanera, es van iniciar les accions per a traslladar-se a la zona, conèixer el que ha passat i iniciar les tasques de rescat dels esmentats espeleòlegs.

En un primer moment l'helicòpter de la Guàrdia Civil traslladà des de Cangas de Onís a dos Especialistes i l'equip necessari fins el Refugi de Vega de ario, lloc on es troba instal•lat el campament base de l'expedició anglesa.

En aquest lloc per components de l'expedició són informats els especialistes de la Guàrdia Civil, que es trobaven explorant i topografia aquesta avenc, tenint la intenció de fer-ho fins a una profunditat de -1.100 metres, ja que en l'actualitat només es troba fins a una profunditat de -775 metres.

Aquests treballs d'exploració i topografia havien començat fa uns deu dies, tenint previst sortir de la mateixa ahir, 25 de juliol a les 23.00 hores, després de romandre en el seu interior els rescatats durant tot aquest temps. L'ascens s'havia iniciat en el matí del dia 25 de juliol des de -800 metres. Per motius que es desconeixien aquests dos últims espeleòlegs de tot el grup no havia aconseguit sortir a l'exterior.

Després d'indicar la posició de l'avenc, l'helicòpter de la Guàrdia Civil, trasllada als especialistes en muntanya a aquest punt per iniciar les tasques de rescat. Donades les condicions geogràfiques de la zona, on no és possible un aterratge complet, es va fer necessari que l'helicòpter realitzi un suport parcial de les punteres dels patins del mateix per permetre el desembarcament de rescatadors i equip. Tornant de nou a la base del Greimas a Cangas de Onís, per recollir a un altre especialista, més equip, així com un bomber del 112 amb base a Cangas proveït de telèfon via satèl•lit, per sol licitar la logística que hagués pogut ser necessària durant el rescat. Retornant seguidament a la boca de l'avenc.

Iniciat el descens pels rescatadors a una profunditat de -80 metres, van contactar amb els espeleòlegs comprovant que es trobaven il•lesos, però cansats per les hores transcorregudes, iniciant l'extracció dels mateixos fins a la superfície.

A les 12.35 van finalitzar les tasques d'extracció en arribar a la boca de l'avenc, sent recollits per l'helicòpter de la Guàrdia Civil els rescatats, i els especialistes del Cos i equip, sent traslladats fins al refugi de Vega de Ario i des d'aquest, en diversos viatges a l'heliport de Cangas de Onís.

Segons es va poder conèixer, el fet d'haver quedat atrapats a l'interior de l'avenc aquests espeleòlegs anglesos ve motivat, a que durant l'ascens, el company que els precedia va arrossegar amb ell la corda i al deixar-la anar, aquesta va quedar enganxada, impedint que la mateixa arribés al fons del pou i per tant poder progressar fins a l'exterior.

Des del primer moment es va constituir un lloc de comandament conjunt a les dependències de la Guàrdia Civil a Cangas de Onís, format per un responsable de muntanya de la Guàrdia Civil i un altre de Bombers d'Astúries. Distribuint entre ambdós les tasques en el rescat, de manera que la Guàrdia Civil realitzava la part tècnica del mateix, mentre que Bombers d'Astúries aportava la logística necessària.

Davant la possibilitat que aquest rescat oferís una major dificultat, es trobaven alertats unitats de muntanya de la Guàrdia Civil amb base a Mieres, Puebla de Trives (Ourense), Sabero (Lleó) i Potes (Cantàbria). Així com en prealerta la resta de les unitats de muntanya de la Guàrdia Civil de la resta d'Espanya.


¡

1 comentari:

  1. Pel que sembla, afortunadament tot ha quedat en un ensurt. Aixó de que algú que puja davant teu deixi la corda mal col.locada i fora de l'abast dels que venen darrera ja ens ha passat també algún cop, recordo especialment que ens va passar al Sumidero de Tantanave, cavitat gèlida, i va ser gràcies a unes restes de cable telefonic abandonat pels francesos que vam poder capturar la corda que havia quedat enredada uns metres per sobre nostre i que ens era impossible d'abastar, també culpa d'un company poc curós que no va mirar com quedava la corda després de pujar ell...

    Josep Guarro

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.