divendres, 5 de juny del 2009

Nicola III


L’Associació Nicola ha obert una nova pàgina web.

Hi trobareu informació útil sobre el sistema de comunicació subterrània amb ràdio de baixa frequència i sense fils Nicola, entre la que destaco:

- Les especificacions del nou sistema Nicola 3
- Com l’Speleo Secours de l’Isere estableix les seves "fulles de transferència" per a cavitats "accidentades"
- Com instal·lar correctament un Nicola.


També comprovareu com les federacions estatals Anglesa i Francesa ja han reservat una part del seu pressupost per l’adquisició de una bona quantitat d’equips del nou model i per possar-los a disposició dels seus clubs i grups de rescat.

Ja m’agradaria que les nostres federacions compartissin aquestes inquietuds -i pressuposts-, per la seguretat dels seus afiliats.



Un vídeo amb un model anterior del Nicola.


"Prueba realizada el 27-10-2007 durante la práctica de socorro realizada por la Federación Madrileña de Espeleología (FME) en la Sima de El Portillo (Rio Lobos, Soria), junto con efectivos del SUMA y GREIM de Madrid"

Un Xic d’història

L'associació NICOLA segons diuen els seus estatuts “... pretén desenvolupar formes de millorar la seguretat de les persones per sota del sòl, en particular per a la pràctica de l'espeleologia". Des de la seva creació, l'associació centra les seves energies en el desenvolupament d'un sistema de comunicació de ràdio adaptat a l’exploració subterrània. Aquest sistema, anomenat "sistema NICOLA" permet un enllaç de ràdio (sense fils) entre la superfície i del subsòl, o en llocs remots a través de la cavitat.

La història de l'associació NICOLA va començar en el decenni de 1980 quan les operacions de socors han conscienciat als espeleòlegs de la importància dels mitjans de comunicació subterrània.

El 1996 un tràgic accident per inundació en la Gouffre Berger provoca la mort de l’anglès Nicola Dollimore). Els companys de Nicola constitueixen un fons per la prevenció d’accidents.

El 25 de gener de 1997 per iniciativa de Rocourt es reuneixen als locals Petzl, molts radioaficionats, suïssos, anglesos i francesos per compartir les seves experiències. Els suïssos són els més avançats, amb un sistema de ràdio que funciona però no permet la producció en massa a un cost raonable.

Molt ràpidament, Graham Naylor, Paul Rice i Paul Mackrill amb l'activa participació de Jean-Jacques Fauchè (ADRASEC38) treballen junts en el desenvolupament i fabricació d'equips de ràdio, el que més tard serà el Sistema NICOLA. Els requisits de maquinari estan coberts per l'associació NICOLA, en col•laboració amb el SSSI. Cada prototip de ràdio dóna lloc a moltes proves a BOURNILLON, GOURNIER, TQS, Gouffre BERGER realitzades per voluntaris del Speleo SecourS Isere ( SSSI), el ADRASEC38 i espeleòlegs Isérois.

Els resultats, plànols, circuits, etc., són de domini públic per evitar la patent i aconseguir el sistema sigui accessible a tots en benefici de l'espeleologia.

1 comentari:

  1. Només recordar que el tema del socors espanyol està transferit a les comunitats autonòmiques i són aquestes les que tenen competències. En el cas de Catalunya són els bombers de la Generalitat qui assumeixen aquestes funcions. No estic massa al cas però crec haver sentit dir que la federació Catalana també va xapar aquest departament.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.