dijous, 4 de juny del 2009

Col·laboració SIE-Museu de Ciències Naturals de BCN

Activitats bioespeleològiques

Des de fa poc temps, a la SIE de l'Àliga, comptem amb la valuosa presència de tres membres més, tots ells investigadors pertanyents al Museu de Ciències Naturals de Barcelona: Glòria Masó; Jordi Agulló, i Miquel Prieto, tots ells adscrits al Departament de Col.leccions (àrea d'Artròpodes). Fa uns cinc anys que ja s'havien iniciat una sèrie de campanyes bioespeleològiques conjuntes amb l'objectiu de la captura d'una sèrie de coleòpters i altres artròpodes cavernícoles, si bé llavors els tres membres encara no eren socis de la SIE.


Aquesta activitat, impulsada i subvencionada pel Departament de Col•leccions (Area d'Artròpodes), s'insereix dins d'un projecte desenvolupat pel Museu per l'optimització del banc de teixits i materials biològics d'interès genètic. De fet, aquesta recerca bioespeleológica està estretament lligada a la historia del Museu, que aplega una valuosa col·locació de coleòpters cavernícoles -amb milers d'exemplars- i un nombre molt important d'espècimens tipus, en la seva majoria descrits per investigadors del mateix Museu.

L'any 1917 va iniciar aquests estudis el Dr. Ricardo Zariquiey. Els va continuar el nostre inoblidable Dr. Francesc Español, i avui dia segueixen treballant els nostres companys Dr. Joaquim Mateu; Oleguer Escolà; Carlos Hernando; Jordi Comas i altres.
Des de cert temps ençà, s'han visitat diverses vegades una sèrie de cavitats de Catalunya i el País Valencià, amb un interès biològic mol determinat:

Alt Empordà:
Cova de Malaterra, cova d'en Tassana i cova de la Moneda Falsa, amb la recol·lecció del curculiònid Troglorrynchus zariquieyi i el leiodid Pseudospeonomus raholai.

Ports de Beseit:
Mina dels Ports; Cova Cambra i cova Sarrasoles
amb la recol·lecció del trèquid Paraphaenops breuilianus

Ripollès:
Cova de les Encantades del Puigmal; Cova de l'Estret del Forn i Cova de la Font Seca, amb la recol·lecció del trèquid Geotrechus puigmalensis;

Baix Camp:
Cova d'en Janet i cova d'en Masega, amb la recol·lecció del escarítid Reicheia bellesi

Montsià:
Cova Bonica de Godall, amb la recol·lecció de l'anil.linid Speleotyphlus virgilii

Castelló:
Avenc del Mas de la Cova; Avenc d'en Rufo; Avenc d'en Serenge, a Cabanes i Cova dels Encenalls a Sant Mateu del Maestrat, amb la recol·lecció del caràbid zufiinid Ildobates neboti.

Cova del Mas d'Abad a Albocàsser, amb la recol·lecció dels anil.linids Iberanillus vinyasi i Speleotyphlus jusmeti.

La darrera sortida realitzada, ha estat a l'Alt Empordà, havent prospectat dues cavitats del terme municipal de Terrades: La Balma d'en Bruguer i la Balma d'en Taleixà, biòtop del curiosíssim caràbid hipogeu Zariquieya troglodytes. Malgrat no es va observar ni capturar cap exemplar, es van deixar trampes, per tornar-hi dins un temps prudencial, amb l'esperança de poder recol·lectar algun individu. Trampes que, posteriorment, han donat un resultat negatiu.


A més de la relació indicada, també s'ha portat a terme tota una sèrie de recerques de fauna subterrània de menor entitat, però no menyspreables, a la fi d'abastir de material fresc i nou el banc de texits del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Es seguiran fent sortides, esperem que nombroses, amb el personal científic del Museu; membres de la SIE, i de l'Associació Catalana de Bioespeleologia.


Autor: Floren Fadrique

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.