dimecres, 24 de juny del 2009

Espeleo Honduras



L’expedició del centenari de la Federació Catalana d’Espeleologia al departament hondureny d’Olancho en les seves campanyes 97-98 aconseguí explorar el Pozo del Portillo que amb els seus -390/-400m de fondària en conglomerats el situà en primer lloc mundial de desnivell en aquest tipus de materials.

Es localitzaren 31 cavitats entre les que destaquen els recorreguts del propi Pozo del Portillo d’uns 2.000m i la Cueva del Resumidero de 1.200m.

En la revista Subterránea núm 10 (octubre 1998) és publicà un complert resum que inserim a continuació.





El 2006 es reuní a Catacamas, Honduras, el 1er Congrés Centre Americà d’Espeleologia en el que es presentaren diverses ponències sobre les cavitats hondurenyes explorades per les expedicions dels espeleòlegs estrangers: USA i Itàlia.

Malauradament, no hi ha cap referència a les activitats dels catalans, i el que es més lamentable, per diverses raons no hi ha hagut continuïtat d’aquelles campanyes, ni de cap altre que aplegant un col·lectiu del país dugui el nom de Catalunya per aquelles latituds.





Com a complement d’aquesta nota podeu veure dos vídeos sobre cavitats hondurenyes.




2 comentaris:

  1. Aquest passat més d'Abril 2009, uns espeleòlegs dels USA han fet una campanya al Pozo del Portillo, però per problemes tècnics no han acosenguit assolir el punt final on vam aturar nosaltres les exploracions el 1998, pel que sembla han localizat una nova resorgencia que ha donat positiu a una coloració efectuada al Pozo del Portillo.

    ResponElimina
  2. hola, sóc Andrea benassi. un dels organitzadors de les expedicions a l'italià pian bonito. sabia de l'exploració en català Olancho, ia principis de 2000 havia intentat posar en contacte amb els contactes dels trasllats, però malauradament sense resultats. després d'un salt a les muntanyes del Río Plátano, que es va centrar a partir de 2002 a 2006 a agalta Serra. la federació d'espeleologia d'Hondures que el nostre amics de Costa Rica han dell'anthros enviaments d'articles sobre el català, però ningú no té la posició de les coves explorades. és una pena perquè el grup Anthros're fent un bon treball tenint cura de la terra per a tots els de Centreamèrica, i especialment per al Hondures han recollit gairebé totes les contribucions dels enviaments locals i estrangers. aquest any hem tornat amb una pre-lliurament en unes poques àrees en el departament de Yoro.

    a.benassi@inwind.it

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.