divendres, 1 de maig del 2009

La biologia de les coves i altres habitats subterranis


The Biology of Caves and other Subterranean Habitats
Per David C. Culver i Tanja Pipan
2009 Oxford University Press
ISBN 978-0-19-921993-3
254 pàgines, 75 dibuixos i 20 fotos.

Cadascun dels llibres de la col·lecció “The biology of habitats series” de la prestigiosa Oxford University Press introdueix unes monografies d'hàbitats diferents, i dóna una visió integrada del disseny, la fisiologia, ecologia i comportament dels organismes que s'hi troben. Els aspectes pràctics de treball dins de cada hàbitat, el tipus d'estudis que són possibles, i la diversitat biològica i estat de conservació hi són analitzades.

En aquesta interessant obra, Culver (USA) i Pipan (Eslovenia) ens ofereixen un text amb vocació de divulgació universitaria.

Les coves i altres hàbitats subterranis amb els seus sovint estranys habitants han estat durant molt de temps objecte de fascinació, curiositat, debat.

La qüestió de com aquests organismes han evolucionat, i les funcions de la selecció natural i la deriva genètica, han ocupat als biòlegs subterranis durant dècades. De fet, aquests estudis s’incardinen en la qüestió més general d'adaptació i evolució.


Tanmateix, el interès en la biologia subterrània no es limita a qüestions de biologia evolutiva. Tant la distribució i l'aparent antiguitat de moltes espècies segueixen sent d'interès significatiu per biogeografs.

Els ecosistemes subterranis en general presenten poca o cap productivitat primària i, com escosistemes "extrems" poden proporcionar coneixements generals. A més, la senzillesa dels soterranis comparada amb la majoria de les comunitats que habiten en comunitats de la superfície fa que els sistemes serveixin de model útil per l'estudi de les interaccions entre espècies com ara la competència i la depredació, així com els principis més generals de la funció dels ecosistemes.


La raresa de moltes espècies subterrànies fa d'especial interès la biologia de la conservació. La biologia de coves i altres hàbitats subterranis ofereix una concisa però completa introducció a la espeleoecologia. Si bé hi ha un èmfasi en els organismes que dominen aquest singular medi ambient, la conservació i gestió dels aspectes també són considerats.



El llibre no tant sols inclou una sèrie d'exemples i estudis de coves i altres hàbitats, sinó que també proporciona una explicació clara dels termes especialitzats utilitzats pels espeleòlegs.

Aquest text accessible als investigadors nous en el camp i per als molts professionals ecologistes i conservacionistes, ofereix una visió general però concisa que no dubtem en recomanar per qualsevol estudiós d’aquest àmbit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.