divendres, 1 de maig del 2009

Fauna cavernícola de Gran Canària

Unes cavitats i una fauna a protegir!

El Dr. Pere Oromí de la Universitat de La Laguna -illa de Tenerife- i molt conegut també dins els àmbits bioespeleològics per la seva gran activitat de recerca -especialment subterrània- a les Illes Canàries, ha fet arribar a l'Associació Catalana de Bioespeleologia aquest fullet imprès, que sota el títol Fauna Invertebrada de las cuevas de Gran Canaria -un patrimonio por descubrir-, ens dona a conèixer les moltes i importants novetats sobre la fauna cavernícola d'aquesta illa, així com, és un resum del que serà una propera publicació molt més ampliada.

Cal explicar que el català Dr. Oromí ja va iniciar la seva línia d'estudis especialitzats en la fauna, particularment invertebrada, a partir de la dècada dels anys 70, i a més, porta també molts anys vivint i impartint docència a la Universitat de La Laguna.

Tot i que, pel que sembla, només han estudiat dues dotzenes de cavitats, els resultats han estat ja fins ara la descoberta de 12 nous espècimens entre fauna terrestre i aquàtica. Això vol dir que encara els queden moltes troballes a fer, doncs a ben segur que encara no ho han trobat tot.

Una de les curiositats és el que la fauna també ha estat localitzada i capturada en ambients artificials: Mines de captació d'aigua, tan nombroses en moltes d'aquelles illes. Aquest fet no és extraordinari, ja que en moltes altres localitats i dins de galeries de mines, pous, etc. podem trobar exemples de captures de fauna específicament adaptada, però tot i així, no deixa de ser un cas rellevant. Com molt bé expliquen, son excelentes puertas de entrada para la observación de la fauna cavernícola.


També la finalitat d'aquesta petita publicació és aconseguir que tots valorem i conservem els àmbits subterranis i els seus ecosistemes, de gran fragilitat davant l'actual empenta humana.
Que s'assoleixin els vostres desitjos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.