diumenge, 19 d’abril del 2009

Nova etapa de “Al filo de lo imposible”

Aquest programa de TVE, 2ª cadena, durant 25 anys s’ha dedicat a presentar documentals sobre el variat mon de l’aventura, incloent-hi alguns episodis sobre espeleologia.

Quan semblava que es posava punt i final a la sèrie Carmen Portilla Fernández, pionera de l’espeleobusseig es nomenada nova directora d’aquest espai que fins ara havia estat coordinant i assesorant, i en el que tambè havia participat en busseig técnic i espeleolgogia. Llicenciada en Sociologia i Antropologia, i vinculada des de 1985 a ‘Al filo...’, Portilla sustitueix al que fou creador del programa, Sebastián Álvaro.

“El programa va a continuar siendo un referente en cuanto a la entidad de los retos que se acometen, por dificultad, originalidad y forma de transmitirlos. Es nuestra intención continuar con el equipo habitual y a la vez incorporar nuevas personas, que actualmente están llevando a cabo actividades de importancia en el mundo de la exploración y la aventura.

Este clásico de la 2, donde lleva más de 25 años en antena, llevaba hasta ahora el sello de Sebastián Alvaro, que ha hecho de la exploración y de la aventura una manera de entender la vida y de transmitir los grandes valores que hacen enorme al ser humano. El reto y la responsabilidad son enormes, el listón está muy alto pero los más de veinte años que he trabajado a su lado me han enseñado a plantarle cara a todo tipo de dificultades”.

El rellançament de la producció documental, amb nova sintonia i millores tècniques de producció s’anuncia amb una sèrie 16 de projectes entre els que presentem una breu descripció dels tres dedicats a l’exploració del mon subterrani.

Nova sintonia.










Espeleologia vertical al massis de PICOS DE EUROPA
Els Pics d'Europa han guanyat la seva fama en el món de la muntanya per la verticalitat de les seves parets i els seus vertiginosos desnivells (en pocs quilòmetres es passa de 200 metres d'altitud als més de 2.500 metres d'altitud mitjana de les seves cimeres). No obstant això poca gent sap que és a la part menys visible, l'espeleologia, on aquest massís destaca absolutament a nivell mundial. La nostra proposta per Al filo de lo imposible consisteix en relatar la històrica exploració de les seves cavitats, que va començar a principis del segle XIX, i que des de llavors es ve portant a terme de forma sistemàtica, en el conjunt dels tres massissos que el componen. En aquest projecte farem referència a l'existència de diverses cavitats de més de 1.000 metres de profunditat, i a l’espeleobusseig com a única manera possible, en molts casos, de continuar l'exploració espeleològica a Picos.


Brolladors de la Península Ibèrica
L’espleleobusseig ha estat una constant en el desenvolupament de Al filo de lo imposible. Programes com els realitzats en els Cenotes de Mèxic, les coves submergides de Mallorca, i especialment el dedicat a la Fuentona de Muriel, són un referent clar en els documentals sobre aquest apassionant aspecte de l'aventura. Davant l'escenari del canvi climàtic i per tant, d'una possible etapa en què podrien veure's minvades les reserves d'aigua dolça de la Península Ibèrica per un canvi en el règim de precipitacions, no està de més tornar la vista cap als grans aqüífers existents sota la superfície de la nostra península. En aquest projecte es pretén aportar una visió de conjunt de les deus càrstics d'Espanya i Portugal, de la història de la seva exploració, la relació d'aquests aqüífers amb la població, el seu aprofitament (de vegades sobreexplotació), i a la preocupació i sensibilitat de les gents davant la contaminació de les aigües. Només com a exemple, proposem els següents brolladors per la importància que tenen en quant a la seva exploració, però n'hi ha molts més: Cova del Moraig (2 km de llarg / 60 metres de profunditat) a Alacant; Pozo Azul (longitud 4 km / profunditat 71 mts). Situat a la província de Burgos, és un dels aports del jove riu Ebre Possible rècord europeu de longitud; Fouente Azul (135 de profunditat), Burgos; Fuentona de Muriel (profunditat 100 m), a Sòria; Olhos d’Agua d’Alviela (Portugal)

Espeleologia i espeleobusseig en coves volcàniques.
L'any 1985 l'equip de espeleobusseig de AL FILO va escometre una de les que han estat les exploracions més fructíferes i avantguardistes de la seva història. Per aquells anys, quan molt pocs pensaven a bussejar i encara menys s'imaginaven la possibilitat d'entrar a coves totalment inundades amb equip d'immersió, AL FILO va apostar per explorar i filmar, en cinema, la totalitat del un túnel lavic que s'iniciava en el volcà de la Corona i s'introduïa per sota del fons marí. Després de més de 25 dies d'immersions es va aconseguir recórrer 1.540 metres en progressió horitzontal, arribant a profunditats de més de 70 metres sota l'aigua. Tot un rècord pel que fa a l'exploració de coves inundades. Aquesta filmació es va plasmar en un capítol de la sèrie emès l'any 1987. La nostra proposta és tornar a recórrer aquest túnel, en aquesta ocasió amb nous equips tant de busseig com de gravació i il·luminació, intentant trobar les possibles sortides al mar en aquells trams del túnel que romanen encara inexplorats. A més, part d'aquest nou documental podria nodrir d'imatges d'arxiu del documental ja existent, amb l'objecte de comparar l'evolució de les tècniques i materials.


La prejubilació? d’en Sebastian Alvaro (segons ell ha estat un acomiadament) es produeix després d’un seguit de declaracions critiques de les que aquí us presentem una mostra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.