dilluns, 20 d’abril del 2009

Activitats de l'Associació Catalana de Bioespeleologia

Primera Assemblea i activitats diverses

En el post del 15 de gener d'aquest any, es donava a conèixer la creació d'aquesta Associació pels interessats en la bioespeleologia. Tot i que ya està treballant des de fa un cert temps, ara s'inicia la etapa de funcionament definitiu.

El proper dissabte 25 d'aquest mes d'abril a les 11 hores, tindrà lloc la primera assemblea, o sigui l'Assemblea Constituent, de la recentment creada Associació Catalana de Bioespeleologia -BIOSP-.
L'acte tindrà lloc al Museu de Ciències Naturals -Zoologia- de Barcelona, que amablement ha cedit la sala d'actes.

Actualment l'Associació compte ja amb 34 socis, la major part de Catalunya, i també de la resta d'Espanya. També hi ha dos membres de França i Marroc.

Dins les relacions de l'Associació amb estaments oficials, s'està col·laborant en tres projectes:

-Amb el Departament de Col·leccions (Àrea d'Artròpodes), del Museu de Ciències Naturals de Barcelona:
Desenvolupament un projecte per l'optimització d'un banc de teixit i materials biològics d'interès genètic -disposen d'un equip congelador dins del mateix museu-. Els seus membres: Jordi Agulló; Gloria Masó i Miquel Prieto ja han realitzat una serie de campanyes bioespeleològiques a Catalunya i València, assessorats i acompanyats per membres de l'Associació amb l'objectiu de la captura selectiva d'una sèrie de coleòpters i altres particulars artròpodes cavernícoles d'especial interès.
-Amb el Museu Valencià d'Història Natural, Fundación Torres Sala:
Recol·lecció, amb el Dr. A. Sendra, de diverses especies d'insectes campodeids-diplurs per tot l'arc occidental mediterrani, (Catalunya, València i Marroc), per la seva distribució biogeogràfica i posteriors estudis moleculars.
Localització i delimitació biogeogràfica del coleòpter trèquid Paraphaenops breuilianus en la zona valenciana de Ports de Beseit, per a la seva inclusió al Catàleg d'Espècies Protegides del País Valencià.

-Amb l'Institut de Biologia Evolutiva, del CSIC:
Recol·lecció de diverses especies de coleòpters trequids d`arreu de Catalunya - València, amb el Dr. A Faille, per un estudi d'evolució d'aquets grup, mitjança al seu anàlisi molecular.

Una de les properes activitats, vol ser reorganitzar el Departament de Bioespeleologia de la Federació Catalana d'Espeleologia. Fa molt de temps que està en baixa activitat, i tenint en compte la importància que va tindre aquesta especialitat dins de l'ambient científic i espeleològic, es considera prioritari recuperar el nivell que es tenia fa uns anys i tornar a l'activitat. Ja s'han establert contactes amb la Federació i per la seva part la proposta ha estat molt ben rebuda. Ara s'ha de tirar endavant .

La Federació Catalana d'Espeleologia vol preparar una serie d'activitats per commemorar el 30é aniversari de la seva creació. Un dels esdeveniments serà un curs accelerat de biologia subterrània -una sessió i una sortida de pràctiques- organitzat per l'Associació Catalana de Bioespeleologia. Amb el criteri de que ja es puguin aplicar els coneixements assolits a les expedicions d'aquest estiu, s'intentarà que tingui lloc el proper mes de juny al Museu de Barcelona. A més d'una introducció, potser sobre la història de la bioespeleologia, el tema de fons serà el coneixement, recerca, captura i conservació de fauna cavernícola especialment dedicat a les grans cavitats i a cavitats "d'alta muntanya" tipus Pirineus; Picos, etc., donada la gran quantitat d'activitats que es porten a terme en cavitats d'aquestes característiques i les grans dificultats de localitzar fauna dins d'aquests llocs. Aquestes exploracions ja porten molts anys fent-se, però quasi podríem comptar amb els dits d'una sola ma les troballes de nous espècimens en aquestos indrets. El problema és que dins dels grups es pot dir que no hi ha gent que es dediqui mínimament a cercar fauna en el decurs de les exploracions, encara que sigui una curta estona a cada entrada. Els interessats poden contactar al mail de l'Associació: biosp@hotmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.