dissabte, 18 d’abril del 2009

Granada Subterránea. Grupo de Espeleólogos Granadinos

El proper dia 21 d'abril es presentarà, a la Diputació de Granada, el quart lliurament de la sèrie Granada Subterránea, amb el títol Exploraciones bajo el desierto de piedra. Alhama de Granada - Arenas del Rey, Granada, elaborat per el Grupo de Espeleólogos Granadinos.

El GEG es constituí l'any 1947. Presentà els seus estatuts al govern de la dictadura militar. Potser perquè, a l'època, això de l'espeleologia no entrava gaire per les orelles de quasi bé ningú, els estatuts viatjaren de ministeri en ministeri, fins que algú s'atreví a donar el vist i plau l'any 1951. Amb tot, el GEG, fou la primera entitat espeleològica aprovada i reconeguda com una associació pròpia, no depenent d'altre entitat (secció) i fora de la FE de Muntanyisme.

El suggerent títol ens presenta un catàleg de cavernes, coordinat i dirigit per l'eminent espeleòleg granadí M.J. González-Ríos, que recull 56 cavitats representades en 152 planes.

Encara que l'obra està confeccionada seguint les principals regles generals que fem servir els espeleòlegs quan divulguem aquest tipus d'activitats, el interès del llibre no exclou a la resta d'interessats pels fenòmens geogràfics ni als lectors en general. Ja que està escrit amb un llenguatge entenedor i atraient pels no iniciats, que va des del seu títol, fins la utilització d'un novedós grafisme, com la representació d'una escala "humana" a les topografies, passant per un munt de nombroses i bones fotografies il·lustratives, que deuen satisfer, també, als que només es miren, preferentment, les estampes dels llibres.



Agraeixen l'aportació dels companys catalans de la SIE del CEA que als anys 70 efectuaren exploracions, esporàdiques, a la zona catalogada.

El mateix Victòria em comentava que, quan anaven davallant la sima Rica, trobaven unes "instal·lacions" peculiars, fora de les tècniques espeleològiques de l'època. Trobant-se, a l'arribàr al fons una important excavació, que recordava més a una obra feta per minaires que per arqueòlegs, on hi eren les eines per continuar la perforació. Comentada la circumstancia amb alguns veïns del poble, els van dir que, un tal Enrique, recercava un tresor del temps dels àrabs. Que l'Enrique els deia que no havia trobat res. Però, aquests veïns no s'explicaven com l'Enrique podia passar-se tants anys sense treballar i sense guanyar un duro.



El catàleg està elaborat sobre el terreny, amb la metodologia d'un treball de camp. Un cop vaig llegir que un catàleg no tenia gaire utilitat sinó permetia localitzar fàcilment les cavernes. Doncs, en aquest catàleg la màxima la tenen clara, així que junt a les coordenades, recents, s’afegeixen fotos de l'entorn i de la boca d'accés.

També s'ha de destacar la documentació històrica espeleològica del llibre, que demostra la utilitat de poder disposar d'un Centre de Documentació Espeleològica com és el Museu de l'Espeleologia a Granada.

Les meves felicitacions a tots el components de l'equip que han realitzat els treballs espeleològics i confeccionat tota l'obra del catàleg, els meus ànims per a que el continuïn i també la meva recomanació per a que altres s'engresquin en la confecció de catàlegs zonals, encara que siguin petits.

A continuació us presentem una mostra dels altres catàlegs precedents i de les publicacions editades per el GEG.

Més informació i contactes: sgeg@wanadoo.es


F. Miret

(2001). Cavidades del Término Municipal de Iznalloz (Granada). Sierra Harana (1ª Parte). Granada Subterránea, vol. I, 78 p.


(2004). La Cueva de las Ventanas y otras cavidades del término municipal de Píñar (Granada). Granada Subterránea, vol. II, 96 p.

(2006). En busca del volcán de Sierra Elvira. Sus grutas, sus cuevas termales, sus galerías ... Albolote - Atarfe - Pinos Puente (Granada). Granada Subterránea, vol. III, 160 p.


Boletín Informativo

La Cueva de Nerja

SPES



Espeleo-Sur

Invitació a la presentació del llibre:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.