dimarts, 7 d’abril del 2009

II Jornades d'Espeleologia del Garraf

Per segon any els companys de la UME de Gava han organitzat aquestes jornades sobre els darrers treballs al Garraf.


espele_jornades_II jmvictoria6870

Nomes poguérem assistir a l’excel·lent jornada del matí de dissabte, interessant per la varietat i qualitat de les presentacions, i encara més per la càlida acollida dels membres de la UME i singularment la del bon amic Raúl. La concurrència fou migrada però entusiasta i aconseguí un bon clima de relació i intercanvi que constitueix un veritable model per afavorir posteriors col·laboracions.

A continuació presentem breument les conferències presentades, tot agraint la bona disposició dels ponents que ens han lliurat els “powerpoint’s” utilitzats per tal que us puguem mostrar algunes imatges amb qualitat suficient..

1 - Activitats de la SES del GER

Els germans Serrano, popularment coneguts com ”els Dalton” presentaren la seva obra infatigable com a constructors d’avencs del Garraf. De les nombroses feines realitzades per tot el massís, amb martell, escarpa, i sobre tot amb il·lusió, avui nomes us presentem els treballs a l’avenc dels Quatre Forats i els hi dedicarem un proper article a les nombroses desobstruccions que han realitzat a l’Avenc de l’Eaquerrà.


2 - Mapa de qualitat atmosfèrica als avencs del Garraf

El Dr. Ignasi Yzaguirre continua amb la seva tasca d’estudis atmosferics – espeleologics, i ens aportà interessants informacions sobre les mesures realitzades a l’Avenc dels Esquirols i l’Avenc del Mall.

Dia a dia la quantitat de dades disponibles va creixent de tal manera que per oferir una visió més operativa, ha desenvolupat i posat a disposició de tothom en Google Maps uns indicadors de la qualitat atmosfèrica en les cavitats, i les fitxes associades amb la informació de detall.

3 - Control atmosfèric de l’avenc del Llamp 2008-2009

Es presentaren els resultats preliminars de la seva campanya d’enregistrament en continuo a l’avenc del Llamp (Garraf) amb les dues estacions de control instal·lades als -5 i -50 m.

De les gràfiques obtingudes s’aventuren diverses hipòtesis de funcionament dels nivells del gasos a la cavitat i es presentà un model termobàric.

4 - Les mines de Rocabruna (Gavà)

Recerca de les mines de ferro, ibèriques, romanes, medievals, segles XiX i XX. son objecte d’un interessat treball del Centre d’Estudis de Gavà històricament molt ben documentat.

La mina de ferro de Gavà fou presentada amb detall incloent-hi l’aixecament topogràfic de la UME.



5 - Els jaciments de la vall de Begues, testimonis del decurs de la nostra prehistòria.

Una excel·lent exposició de la tasca realitzada pel Col·lectiu per a la investigació de la prehistòria i l’arqueologia de Garraf-Oral de la Universitat de Barcelona, centrat en les excavacions realitzades a les dolines de les Alzines, a l’avenc del Marge del Moro, al dolmen d’Ardenya, la cova de Can Figueres i finalment a l’extraordinari registre cronològic que constitueix la Cova de Can Sadurní.



Finalitzà l’acte amb un simpàtic pica-pica i lliurament d’un detall pels conferenciants i “promotors” de la sessió.

Creiem que tant les jornades, con els treballs presentats, caldria que rebessin el major suport possible, tant del col·lectiu espeleològic com de la pròpia FCE.

Moltes gràcies als organitzadors i participants en general... i a tots el lectors d’aquest bloc, molt sincerament una recomanació: no us perdeu les pròximes jornades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.