dilluns, 6 d’abril del 2009

Índex de topografies catalanes publicades

Presentat al Premi Font i Sagué 2008 Divulgació

L’infatigable i metòdic Jordi de Valles amb el recolzament de l’Espeleo Club de Gràcia ha realitzat una molt interessant i útil recopilació amb el títol Índex de topografies catalanes publicades (1882-2008).

Mentre esperem que es pugui publicar, agraïm a l’autor que ens hagi facilitat una preimpressió (213 pàgines) de la que us presentem la nota introductòria i dos fragments del seu contingut en el que podeu comprovar que en la primera part s’organitza per anys de publicació amb una completa referència de l’origen de la topografia i en una segona part l’índex alfabètic que reenvia a la codificació bibliogràfica.


"PRESENTACIÓ

En 1976, els membres de la S.I.E.-C-E.A. J.M. Miñarro, J. Rovira i J.M. Victoria van publicar al nº 17 de la revista EspeleSie un treball titulat "Índice de topografías catalanas publicadas, como contribución al inventario espeleológico de Catalunya". És un treball que ha estat una referència fonamental per molts espeleòlegs i per a l'inici dels diversos catàlegs generals de cavitats que s'han confeccionat al país.

Amb aquest nou treball que us presentem, pretenem posar al dia la relació de les topografies que tenim coneixement, amb la utilitat, com l'índex de referència anterior, de ser una base de dades amb aplicacions múltiples per a la divulgació i avançament de l'espeleologia.

El recull que hem elaborat és un fruit de l'aportació de totes les generacions d'espeleòlegs catalans, al que nosaltres hem compilat, ordenat, complementat i llistat per a posar-lo a la disposició dels que mantenen l'interès per la catalogació i l'estudi de les cavitats catalanes, i els espeleòlegs en general.

Hem d'agrair la col·laboració de Francesc Miret que a l'any 2007 ens va lliurar una base de dades, inèdita, de relació de topografies, també va fer el mateix lliurament a la biblioteca de la Federació Catalana d'Espeleologia. També en Ferran Cardona ha col·laborat activament en la correcció i aportant noves referències.

Després de 33 anys el llistat quasi bé s'ha triplicat, 2.845 topografies de cavitats diferents, superant les 3.200 comptant les mateixes reproduïdes en diverses publicacions.

L'obra està dividida en dues parts. La primera presenta els articles publicats, prop de 1.400, en que s'ha inclòs la topografia d'alguna cavitat. Una segona part presenta una relació alfabètica de cavitats amb indicació del article en que apareix la corresponent topografia.

Uns quants articles, que apareixen remarcats, han estat inclosos per referència, i per tant no han estat els hem pogut consultar. És la nostra intenció el publicar aquest treball properament, intentant corregir les possibles mancances i error que un volum tan important de dades hagi pogut ocasionar.

ESPELEO CLUB DE GRÀCIA"


Localització bibliografica per anys.


Localització alfabètica


Gràcies Jordi per la teva feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.