dimarts, 17 de febrer del 2009

L’art rupestre llevantí


La Roca dels Moros, situada al terme municipal del Cogul, Lleida, és el conjunt d’art rupestre més significatiu i emblemàtic de Catalunya (ja li dedicarem el nostre post del 01.06.08).
Figura entre els murals prehistòrics més divulgats de la bibliografia arqueològica peninsular. Ja a principis del segle XX va representar la revelació d’una nova tradició rupestre desconeguda a Europa, un estil de la vessant mediterrània, principalment pictòric, que seria divulgat com a «art llevantí o conjunt postpaleolític naturalista».

Des d’aquesta troballa, ara fa cent anys, s’han descobert més de vuit-cents conjunts d’art rupestre per les terres del Llevant peninsular, els quals van ser incorporats a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO al desembre del 1998 (reunió celebrada a Kyoto, Japó).

La declaració d’aquest «art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica» on s’emmarca la roca dels Moros, inclou les comunitats autònomes d’Andalusia, Castella-la Manxa, Aragó, Múrcia, València i Catalunya.

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, que ja disposava d’una pàgina web i un bloc, ara ha obert un nou portal dedicat a l’evolució humana, com a mitjà de socialització a internet:


També disposa d’una unitat específica en la recerca de l’art rupestre, amb la seva corresponent pàgina web:
Aquí teniu l'enllaç.

Dins d’aquesta hi trobarem un interessant apartat multimèdia on l’amic Ramon Viñas reprodueix les tècniques que varen emprar els avantpassats en abrics i coves de les nostres muntanyes, que inserim a continuació:







Veiem com reprodueix amb un tros de silex uns grabats amb llengua ibèrica



Conferencia d'en Ramon Viñas

En Ramón Viñas fou conferenciant, a la Fundació March el passat 30.10.2008, dins d’un cicle sobre els origens de la civilització amb el tema:

L'Art com a element de cohesió social durant la Prehistòria
La conferència se centra en les expressions, pintades i enregistrades, realitzades durant la Prehistòria. Un art rupestre presentat com un mitjà de comunicació i de cohesió social, el qual va constituir una passa fonamental en el procés evolutiu de la nostra espècie. Va sorgir de la necessitat de transmetre idees, coneixement, pensaments, creences, etc. Un conjunt d'imatges que van esser generades i codificades com "ideogrames i pictogrames" des de les etapes del Paleolític Superior, fa mes de 30.000 anys, i que segles després van desembocar en el signes fonètics.

Podeu escoltar la seva intervenció, en castellà, pitjant al següent enllaç: audio.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.