dimarts, 3 de febrer del 2009

El Forat Blau de Belize

Aproximadament a 100 quilòmetres de la ciutat de Belize, es troba el gairebé cercle perfecte Great Blue Hole el qual té més de 305 metres de diàmetre i uns 123 metres de profunditat.

El forat és l'entrada del que era un sistema de cavernes durant l'Era de Gel. Quan el glaç es va fondre i el nivell del mar es va elevar, les cavitats es van inundar creant el que ara és un imant per als bussejadors més intrèpids.


Avui el Blue Hole és habitat per esponges de mar, barracudes, corals i una gran quantitat de taurons que patrullen el bord del forat.

Aquest lloc es va fer famós per Jacques-Yves Cousteau, que va declarar que era un dels deu millors llocs de busseig en el món. El 1971, amb el seu vaixell, el Calypso, va arribar fins al fons per mesurar la seva profunditat.

Les investigacions d'aquesta expedició van confirmar que cavitat té un origen càrstic, format abans dels augments en el nivell del mar en almenys quatre etapes, deixant bords a profunditats de 21, 49 i 91 metres.

L’anàlisi de les seves aigües mostra una estructuració en funció de la fondària.

Probablement el més interessant son les seves estalactites gegants actualment submergides, confirmació clara de la seva anterior formació per sobre el nivell del mar.


Majoritàriament estan inclinades 10 a 13 graus, la qual cosa indica que també hi han hagut alguns canvis geològics amb la inclinació de la plataforma subjacent.


En aquesta formació extreta dels 41m de fondària s’han pogut determinat edats fins als 153.000 anys, d'antiguitat.


Entre els nombrosos vídeos del Youtube dedicats a aquest indret he seleccionat els dos següents:

Busseig entre estalactites



La visió des de l'aire


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.