dissabte, 24 de gener del 2009

La fauna anchialina del Yucatán


Anchialina (del grec que significa "prop del mar") es refereix a les coves costaneres que s'inunden amb aigua de mar.

A la mexicana península del Yucatán s’hi troben les majors coves submergides de la Terra. Hi ha qui creu que l’impacta d’un meteorit (suposadament causant de l’extinció dels dinosaures) deixà una anella de “cenotes” en un diàmetre de 180 km, on el fotògraf i cineasta Wes Skiles i els biòlegs Tom Iliffe i Scout Webb iniciaren les seves investigacions el 2002.

Aquestes coves són habitades per una variada gamma d'espècies. Si bé algunes són primitius "fòssils vius", altres estan estretament relacionades amb espècies d'aigües profundes.

La majoria no tenen ulls i pigments, a causa de la seva existència en la perpètua foscor de coves submarines. Si bé algunes espècies estretament relacionades es troben en les coves a un costat i a l'altre de l'Oceà Atlàntic, s'han descobert recentment a Austràlia Occidental.

Aquestes distribucions molt irregulars indiquen un origen a molts milions d'anys endarrere.

Els espeleòlegs americans mantenen una pàgina dedicada a les seves recerques de fauna en les Bermudes i el Yucatán que podeu visitar en aquest enllaç.





La recol·lecció d’aquesta fauna pel seu estudi, es una tasca complexa, potser només a l’abast dels companys espeleosub.

Sortosament hem consta que s’estan fent passos en aquesta direcció, dins del nostre àmbit geogràfic/lingüístic, tant a les Illes com a Catalunya.

Estarem amatents als resultats aconseguits.


Podeu trobar més informació i vídeos sobre els cenotes de Yucatàn en anteriors post a l'Espeleobloc: 05.10.2008 i en 29.02.2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.