En el darrer número de la sempre interessant revista International Journal of Speleology (podeu accedir-hi des d’aquest enllaç) apareix un article sobre l’extremenya cova de Castañar de Ibor
.
Tot i que ja fou objecte d’un anterior article a l’espeleobloc del 24.04.09, ara ens plau presentar-vos aquest nou treball i el seu resum, titulat:
Annual and transient signatures of gas exchange and transport in the Castañar de Ibor cave (Spain), signat per Angel Fernandez-Cortes, Sergio Sanchez-Moral, Soledad Cuezva, Juan Carlos Cañaveras i Rafael Abella.
Resum
"La gran estabilitat microclimàtica és una característica bàsica dels sistemes càrstics subterranis i provoca una alta sensibilitat als canvis de les condicions ambientals.
L’alta precisió de l’enregistrament de la cova de Castañar de Ibor (Espanya) determinarà l'evolució temporal dels processos de l'aerodinàmica i la ventilació, del seguiment de la taxa de CO2 i dels nivells 222Rn durant un període de dotze mesos.
Aquesta cova es caracteritza per un microclima molt estable, amb una alta i relativament constant contingut de radó(el valor mitjà és 32.200 Bq/m3, aproximadament, i la desviació estàndard és 7.600 Bq/m3) i, força estable i moderada concentració de CO2 (la mitjana valor és 3.730 ppm, i la desviació estàndard és de 250 ppm).
A més de les pautes generals del microclima de la cova en tot un cicle anual, alguns processos microclimàtics es descriuen amb relació a l'intercanvi de gasos entre la cova i l'atmosfera exterior.
Existeix una complexa relació funcional entre el microclima de la cova, les condicions de microclima i la difusió i el flux dels gasos traça en la fracturació i el sistema de porus del sòl i roca mare en l’atmosfera de la cova.
Variacions transitòries de gas en l'aire de la cavitat són controlats pels fluxos naturals baromètrics i antropogèniques de ventilació forçada, degut a l'obertura incontrolada de l'entrada de la cova.
A curt termini, les fluctuacions dels nivells de gas en l’aire de la cova revelen patrons durant el procés de exhalació d'aquests gasos des de la xarxa de fissures i porus, segons l'efecte d'aïllament del sòl i roca mare. "
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.