dimecres, 24 de setembre del 2008

Espeleologia i creacionisme

El Dr. Emil Silvestru, nascut a Rumania el 1954, geòleg, investigador i carstòleg creacionista resident al Canadà ha publicat una bona quantitat d'articles sobre espeleologia i carst. Darrerament s'han penjat al YouTube diverses conferencies seves.

Fa poc que vaig adquirir per internet un DVD del Dr. Silvestru amb el seductor titol de Geology & Cave Formation: A Post-Flood Story , on s'explica una visió alternativa a l'origen de les cavernes generalment acceptat fins ara.

Rebat que les coves hagin pogut trigar milions d'anys en formar-se. Recolzant-se en el diluvi descrit al Génesi conclou que aquesta “recent” inundació a tot el mon, explica la majoria dels fenòmens espeleològics.


Aquest DVD reprodueix una conferència en viu, i conseqüentment la majoria dels seus 70 minuts de duració, sembla que estiguem veient un locutor de telediari en el que de tant en tant s'intercala una imatge fotogràfica o texts tipus powepoint.

El seu discurs constitueix una barreja de cientifisme i visió religiosa, difícil d'acceptar, tot i que planteja uns interrogants interessants: p.ex: com pot ser que uns grans massissos estalagmítics hagin estat datats amb antiguitats de centenars de milers d'anys, quan els relleus que evidentment han estat en constant evolució implicarien un notable desplaçament dels punts d'infiltració?

Es clar que mai es pot fer una generalització d'aquest tipus, primer és necessari contextualitzar amb precisió, cavitat / massís / fenomen, procediment de datació, etc. I no hi ha dubte que en alguns casos els espeleotemes poden generar-se en centenars d'anys, i amb molt menys, només cal analitzar els túnels del metro, les mines recentment abandonades per trobar datacions històriques, però això de ben segur que no es tot companys!

La presència del creacionisme en l’espeleologia planteja el problema de com reaccionar davant d’una visió obertament anticientífica, que en altres parts del món ha assolit una gran visibilitat. Una de les reaccions possibles és liderada per Richard Dawkins, que considera que el problema no és només el creacionisme, sinó la religió en general.

El problema sorgeix quan des de la religió es neguen els fets observables a la naturalesa i evidenciats de manera objectiva per la rigorosa metodologia científica.

En resum, una presentació heterodoxa que només convencerà als creacionistes creients.
Tenint fe tot deu d’ésser possible i no calen demostracions científiques!

Si us cal debatre amb algun creacionista que tingueu aprop, aquí us presento uns “videos” de YouTube en català força contundents.

object width="425" height="344">







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.