dimecres, 23 de juliol del 2008

Centres de documentació de l'espeleologia

L'any 1979 es constituí a Barcelona el Centre de Documentació Espeleològica, al 1980 edità el primer volum de Bibliografia Espeleològica Hispànica, amb el pròleg de l'eminent Francesc Español i Coll.

El primer consell de redacció fou format per Oleguer Escolà, Jordi Lloret, Toni Nubiola, Montserrat Ubach i Josep Ml Victòria, amb 5 assessors, 28 corresponsals, 35 col·laboradors i 45 entitats col·laboradores.
Es publicaren 9 volums, fins a l'any 1990, que comprengueren el recull del que es va publicar a Espanya, i a fora, sobre la temàtica espeleològica d'aquest territori (1978-1986), amb fitxes del escrits elaborades per bons especialistes dels diferents apartats que constà la publicació.

El CDE fou la Delegació a Espanya de la Comissió de Bibliografia de la Unió Internacional d'Espeleologia (UIS). Més endavant fou Assessoria Bibliogràfica de la Federació Espanyola d'Espeleologia.

Publicaren dos manuals de tècniques de progessió, La espeleología vertical (1979) Mike Meredith i Guía de la espeleología vertical (1989), Mike Meredith & Dan Martínez.

És de molt agrair el treball efectuat, principalment, pel consell de redacció i els autors de les fitxes.

Amb el recolzament i l'autorització de l'ús del logotip de la Federació Andalusa d'Espeleologia es constituí en 1985 a Granada el Museo Andaluz de la Espeleologia

L'any 1990 s'inscriu al registre d'associacions, el 2004 es canvia la denominació com Centro de Documentación y Museo de la Espeleología.

Apareix el primer número del seu butlletí a l'any 1987. L'últim, el 16, amb data 2007, l'acabem de rebre.


El butlletí, especialitzat en història de l'espeleologia, rebé moltes aportacions d'autors catalans.



El museu no té un lloc fixe d'exposició. Les seves mostres, generalment de temàtiques variades, van seguint, com un rodamón, els diferents llocs on es demana la seva participació.


A Esplugues de Llobregat amb el Centro Italiano di Documentazione Speleologica Franco Anelli de la Universitat de Bolonia realitzaren l'exposició bibliogràfica espeleològica del Congrés Català de 2004.


La Federació Catalana d'Espeleologia s'integrà a la Comissió de Bibliografia de la Unió Internacional d'Espeleologia (UIS) coeditant Speleogical Abstracts, 42-43 (2003-2004).

En un conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls i la Federació Catalana d'Espeleologia, a l'any 2004, es creà el Centre de Documentació i Activitats Espeleològiques, en l'àmbit del Parc Natural del Garraf, ubicat a Olesa de Bonesvalls.

Situat al Centre Cívic del poble, s'instal·là l'exposició permanent Garraf, bressol de l'espeleologia catalana.

Al mateix Centre, es disposa, a part, d'una biblioteca i lloc per a dipositar les donacions de publicacions i materials provinents de les donacions de particulars i entitats.

L'any 2006 el Centre de Documentació edita la seva primera publicació i fa pocs dies es va presentar la segona.

És clar que, encara que disposem del material i les eines, amb això no fem prou, també cal voluntariat i voluntat per a que els espeleòlegs poden gaudir d'una bona documentació a l'abast de tots.

F. Miret

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.