Les cristal·litzacions de calcita / aragonit sovint se'ns presenten en colors transparents o blancs, però en el trajecte de les aigües que les alimenten, és poden carregar de determinats compostos químics, que les tinten de multitud de colors.
El Coure
La presencia de coure dona unes magnifiques concrecions blaus o blau-verdes. El carbonat de coure pur pot presentar-se en forma d'azurita o malaquita, alhora que l'hidrocarbonat de coure Cu(OH)2CuCo3, nH2O és una forma intermèdia que podem trobar en les formacions colorejades.
Segons Patrick Cabrol i Alain Mangin, en la seva obra “Fleurs de Pierre” (2000) l'ió Cu2+ pot substituir a l'ió Ca2+ en l'estructura de l'aragonit (és el cas més freqüent) i de la calcita, provocant una deformació de la xarxa cristal·lina ja que és mòlt més gros que l'ió Ca2+.
Per aquesta raó es força probable que el coure és trobi atrapat dins d'altres productes de coprecipitació al mateix temps que el carbonat de calci en la forma de carbonat o hidrocarbonat de coure.
Cantabria
No és sinó a partir d'una concentració de l'ordre de 80 g de coure per tona d'aragonit que el coure fa aparèixer el color blau.
La localització d'aquests indrets singulars on proliferen els espeleotemes acolorits, fan que per la seva preservació sigui una norma freqüent no facilitar les ubicacions exactes en aquelles cavitats que no tinguin alguna mesura de protecció, be sigui natural (per les dificultats d'accés) o artificial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.