El complex de Gezalta-Arrikrutz es localitza als barris d'Arantzazu i araotz, desenvolupat sota el subsòl de la penya de Madina. El sistema amb 14 km de galeries interconnectades i 6 pisos superposats, és la major cavitat de Gipuzkoa.
La visita es desenvolupa a la Galeria 53, situada en el sector oriental de la cavitat d'Arrikrutz, galeria fòssil i antic sumider del riu Aldaola. Presenta galeries de gran secció amb interessants concrecions estalagmítiques. La Galeria de 390 metres de longitud, descendeix 55 metres amb el seu pendent mitja del 9%.
Sumider Aldama. Foto AMET.
El recorregut es complementa amb el suport d'un sistema informàtic altament avançat que permet el guiat per l'interior i la valoració dels diferents atractius que es donen cita al seu interior. La visita es desenvolupa al llarg de 60 minuts i permet abordar temàtiques tals com:
· L'aigua i la hidrologia com a escultors de la cavitat.
· La cavitat d'Arrikrutz com una fracció dels més de 14 quilòmetres dels què desenvolupa el complex càrstic.
· La formació geològica de la cova i la valoració de les seves riqueses; entre les que destaquen un riu subterrani i galeries adornades d'enormes estalagmites.
· L'origen de l'univers mineral.
Les visites poden portar a una degradació progressiva de la cavitat, de tal manera que des del mes de novembre de 2007, la Societat de Ciències Espeleològiques Alfonso Antxia, de Bilbao, estudiarà la possible afecció que pugui patir la cova d'Arrikutz amb les entrades massives de turistes.
Per a això s'han instal·lat a l'interior de la cova tres estacions climàtiques d'última generació, que a cada hora registren una dotzena de variables entre les que es poden destacar: Temperatura, Humitat relativa, Pressió atmosfèrica, CO2, Temperatura de la roca, Temperatura de l'aigua i cabal de degoteig.
Una altra estació exterior recollirà els mateixos paràmetres, de tal manera que podrem comparar les dades entre el microclima exterior i interior de la cavitat. Al seu torn es realitzaran nombrosos mostratges d'aigua, a fi de demanar dades que ens ajudin a comprendre la variabilitat interanual de les característiques físico-químiques de la cavitat.
Per a anàlisi de les aigües s'ha posat 1 únic punt de control en què es midirá in situ: pH, conductivitat i temperatura, mesurant a més a més, a través d'un laboratori colorimétrico portàtil els diferents components químics (nitrats, nitrits, calci, magnesi, sílice, ferro, sulfats, diòxid de carboni, oxigeno dissolt, etc...). La resta de components es mesura en laboratori. Encara que les aigües són estacionals, s'ha decidit fer-ho per tal d’estudiar la seva relació amb el quimisme de les formacions secundàries.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.