Cova de Sa Gleda . Foto C. Bodi
He rebut la revista Endins número 31 (novembre 2007), una publicació de la Federació Balear d’Espeleologia.
La qualitat de la publicació és realment excepcional; continguts i presentació, la situen sens dubte a l’avançada de les que és publiquen arreu. Amb satisfacció i alhora amb una ben entesa enveja, he devorat les seves 183 pàgines. Sempre hi trobo elements de reflexió i aprenentatge en una publicació majoritàriament escrita en la llengua comuna.
Aquest exemplar a més a més ens ofereix una enriquidora diversitat en oferir-nos articles d’un ampli ventall d’estudis del món subterrani:
- Els fenòmens endocàrstics de la zona de ca n’Olesa: La cova de S’Ònix i altres cavitats veïnes.
- Els soterranis del castell de Sant Felip, espeleologia urbana a Menorca.
- La Cova de Sa Gleda I. Sector clàssic, sector de ponent i sector cinc-cents (Manacor, Mallorca) Geomorfologia, Espeleogènesi, Sedimentologia i Hidrologia.
- Datació dels sediments recents que rebleixen les cavitats de Sa Gleda i del sistema Pitrata-Pont-Piqueta: Primeres dades.
- La Cova del Pas de Vallgornera (Llucmajor, Mallorca): 40 kilómetros de desarrollo topografiado.
- Algunos espeleotemas poco habituales hallados en la Cova des Pas de Vallgornera. Nuevas observaciones.
- Primeros datos obre la fauna cavernicola terrestre a la Cova des Pas de Vallgornera,
- Quinze anys d’estudis quiropterològics a les Illes Balears (1993-2007)
- Les cavitats de la serra de Na Burgesa. Zona 9 Son Boronat – l’Hostalet (Calvià, Mallorca)
- Noves Balmes metal·lúrgiques a les muntanyes d’Escorca i Pollensa.
- Datos sobre los quilópodos Lithobius vivesi Sierra 1983 y Lithobius piceus tabacarui Negrea & Matic 1973, localizados en el Clot de Sero (Calvià, Mallorca).
He disfrutat especialment amb els articles de Sa Gleda , Des Pas de Vallgornera i de la zona de Ca N’Olesa, pel seu abordatge de temes geomorfològics resolts amb solidessa i originalitat.
En la part gràfica, cal destacar les impressionants fotografies d’en Cesar Bodi i d’Antoni Merino, que uneixen sensibilitat artística a una aparent senzillesa en la realització de composicions en un ambient gens fàcil. Topografies i dibuixos son altres aspectes molt cuidats. En resum una publicació altament recomanable en la que tots ens enriquirem amb la seva lectura.
A continuació us presento una tria d’imatges d’aquest exemplar.:
Fòssil de Clypeaster
Finalment i no menys interessant, felicito a la Federació Balear d’Espeleologia i als organismes patrocinadors, que han possibilitat publicar una obra en la que participen prop de 30 autors diferents, de diversos grups (EST, GNM, GEM, G.E. Llubí, UG Menorquina), institucions Balears (Universitat Illes –dep. Biologia i dep. Ciències de la Terra- Museu Balear de Ciencies Naturals, Societat d’Història Natural, Institut Mediterrani) i d’altres investigadors peninsulars (Museo Arqueológico Nacional, dep. de Zoología Universidad de Navarra, Fundació Entomologica de València, Areamediambiental de Cervelló). Una síntesi magnifica.
Per molts anys!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.