dimecres, 5 de desembre del 2007

Colors ocults de la natura

Els colors han estat aquest any una temàtica de Barcelona Ciència 2007 al voltant de la que s’han muntat moltes activitats.

A Cosmocaixa experiments “Els colors dels planetes i de l’univers”, al museu AGBAR “L’arc de Sant Martí. Els colors de l’aigua”, al Museu de Ciències Naturals l’itinerari autoguiat “El color secret dels minerals”, al Parc Zoològic de Barcelona, xerrades i itinerari autoguiat “El llenguatge dels colors”, al Museu de la Ciència i de la tècnica de Catalunya l’activitat a la Terrassa del Sol “Els colors de la llum”, al Museu Marítim de Barcelona àrees d’interpretació “Colors a la mar”, i finalment al Jardí Botànic de Barcelona, l’exposició i taller “Els colors ocults de la natura”.

Totes aquest conjunt d’activitats han estat molt interessants i potser les podríem haver complementat per les molt espectaculars coloracions dels concrecionaments subterranis dels que tenim uns bons exemples en l’obra de Carol A.Hill i Paolo Forti “CAVE MINERALS OF THE WORLD” editat per la NSS.

Ahir dia 5.12.07 vàrem visitar l’exposició del Botànic, i us vull fer partícips d’una frase introductòria de la mostra de n ’Albert Einstein, que s’escau perfectament per a la nostra dèria:

“El misteri és la cosa més bonica que podem experimentar. És la font de tot art i ciència veritables.”

De vegades, només ens fixem en el que els nostres sentits poden percebre però, i si ens aturéssim a pensar què hi ha més enllà?

L’exposició que presenta el Jardí Botànic ens vol apropar un món desconegut per als nostres sentits, els colors que no veiem.

El Jardí és ple de flors, blaves, vermelles, roses, malves però si fugim de la nostra mirada antropocèntrica, podem descobrir molts secrets de la natura envers els colors, com el diàleg de les flors amb els seus pol·linitzadors o les construccions intel·ligents per atraure les preses.

Mitjançant les tècniques de fotografia ultraviolada i infraroja ens convidem a descobrir una nova dimensió visual.

Els insectes tenen una visió multicolor, com nosaltres els humans, però amb l’espectre de visió desplaçat cap a l’ultraviolat, de manera que perceben amb dificultats els tons rogencs.

L’exposició presenta un primer àmbit on s’explica la naturalesa de la llum, els colors, la llum ultraviolada i la llum infraroja. El segon àmbit “gaudir de les fotografies” i el “secrets de la natura”. El darrer àmbit és la cambra fosca és dedica al misteri de la fluorescència dins la natura.

Finalment es mostra un vídeo que proporciona un recorregut complet per tal de descobrir 75 espècies que es poden veure en colors i en UV.

Reproduir el vídeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.