Joan Amades i Gelats (Barcelona 1890-1959), fou un destacat etnòleg i folklorista català. Dins la seva gran obra, destaca el
Costumari Català, obra cabdal en l'estudi de la cultura popular catalana.
L’editorial Farell publicà el 2001 un volum amb una selecció i reordenació de materials aplegats per l’Amades, sota el títol Llegendes de coves, roques, mar i estanys catalans.
N’extrec tres retalls del més “extraordinaris”
L’avenc del Guerau de l’Os
Una vegada hi caigué una donzella que sortia de missa i portava caputxa. Al cap de tres dies sortí la meitat de la donzella per la font de Serradell i l’altra meitat per la de Ribert.
Segons Timoteu Colomines de Barcelona (1921)
Guerau de l’Os o... Querant de l’Os, el barranc on s’obre la Cova Cuberes. Efectivament, provat per coloració, les seves aigües sorgeixen per la Font de Ribert.
La Cova del Bolet i el món nou
El qui sigui prou valent per passar el riu cabalós que llisca pel fons de la cova del Bolet, de Font-rubí, arribarà al començament d’un món nou amb grans ciutats, muntanyes, boscos, prades, rius i fins i tot un mar pel qual llisquen una gran munió de vaixells, tot menut, menut com de joguina. Aquest món en miniatura s’esten per sota de tota la nostra mar i arriba fins a les costes de Mallorca, per on la cova té una altra sortida, limitada també per un riu que no passa qui vol.
Contada per Pere Feliu, de Vilafranca del Penedès (1935)
La Cova de Sant Aniol
Es troba en el vessant del Bassegoda. Damunt de la seva entrada fou alçada l’ermita de Sant Aniol d’Aguja, el qual hi havia viscut i fet penitència. És tan llarga que travessa tot el Pirineu. És extraordinàriament alta i ampla i hi han passat secretament grans exèrcits, que unes vegades han envaït Catalunya i altres França. A mig aire hi ha un gegantàs armat d’una gran maça que vigila el pas. Si els que passen li són simpàtics i porten bon fi, els deixa passar; altrament, els venta un fort cop de maça. Vora del lloc on hi ha el gegant s’hi veu una gran estesa d’ossamentes petrificades dels molts homes que ha mort.
Segons el mestre d’escola d’Albanyà (1928)
Col·lecció Popular Llegendes
Farell Editors i Dissenyadors
Sant Vicenç de Castellet
150 pagines
ISBN 84-95695-06-5
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.