Un equip d'arqueòlegs ha descobert a la capital italiana la cova santuari on suposadament una lloba va alletar Ròmul i Rem, els llegendaris fundadors de Roma, encara que probablement els historiadors posaran alguna objecció sobre la veracitat d'una troballa que convertiria la llegenda en realitat.
Francesco Rutelli, ministre de Cultura i vicepresident del govern, va anunciar ahir que "havia estat buscada durant segles i ara finalment està en la mirada de tots". Un Rutelli especialment eufòric va afegir: "És increïble pensar que finalment hagi estat trobat un lloc mitològic que avui s'ha convertit finalment en real".
El lloc ha estat descobert a la punta del Palatí, un dels famosos set turons de Roma, més pròxim al Tíber on ja se sabia que es van establir els primers romans, que llavors no es deien d'aquesta manera, sinó llatins.
La cova, de la qual es coneixia l'existència però que no havia estat mai descoberta, s'anomenava lupercale. El nom deriva de la lloba Luperca, que en la cultura llatina antiga tant podia denominar el conegut animal salvatge com una prostituta, de la qual procedeix la paraula lupanar.
El lloc va ser oblidat, fins a l'estiu passat, quan gràcies a una sonda de raigs làser equipada amb una microcàmera incorporada es van prendre algunes fotos.
El centre de la cova està presidit per una gran àguila blanca, que provisionalment ha estat considerada com el símbol d'August, i a les parets s'hi poden veure nombrosos mosaics de marbre policrom.
Tenint en compte que en temps recents es va produir un esvoranc a la part superior de la cavitat, al terra hi ha molta runa. Com passa sempre amb troballes d'aquest calibre, els arqueòlegs hauran d'estudiar ara una manera per entrar a la cova santuari, que serà oberta al públic l'any que ve.
Informació parcialment extreta de la noticia publicada a el Periodico, edició del 21.11.2007
esta molt be aixo, m'ha servit per a fer un treball.
ResponEliminaesta mol ve dellonces
ResponElimina