dijous, 11 d’octubre del 2007

Protecció de les aigües subterrànies


Organitzades per l’Agència Catalana de l’Aigua s’estan celebrant els dies 10 i 11 d’octubre les Jornades sobre la Directiva 2006/118/CE relativa a la protecció de les aigües subterrànies contra la contaminació i el deteriorament (DAS).

Les aigües subterrànies són un recurs valuós per a l’abastament públic, per l’aportació de cabals als rius i per al manteniment dels ecosistemes dependents. Cal preservar-ne i protegir-ne la qualitat i aprofitar-les des de la sostenibilitat.

Aquestes jornades a les que hem pogut assistir, entre d’altres 200 participants, majoritàriament tècnics de les diverses administracions, es destinen a la difusió de directiva marc de l’aigua que disposa la necessitat d’adoptar mesures destinades a la prevenció i al control de la contaminació.


Les disposicions i, en particular, els criteris per avaluar el bon estat de les aigües subterrànies, per determinar les tendències a l’increment de la contaminació i els punts d’inversió de la tendència, es desenvolupen a la Directiva 2006/118/CE relativa a la protecció de les aigües subterrànies contra la contaminació i el deteriorament també anomenada Directiva filla o Directiva d’aigües subterrànies (DAS).


He trobat molt interessant el fet que l'Agència Catalana de l’Aigua i la Direcció General de Participació Ciutadana han elaborat un protocol per fer efectiu un procés de participació obert a tothom:

• Editar materials divulgatius i construir les bases de dades per contactar amb els actors de cada conca.

• Sessions informatives i enquesta de percepció sobre el present i el futur de l'aigua.

• Tallers de participació per validar el diagnòstic sobre l'estat del medi i fer aportacions al programa de mesures: grups de treball.

• Elaboració de les conclusions, incorporació de les mateixes als plans de gestió que ha d'elaborar l'ACA i retorn als participants.

• Creació dels Consells de Conca amb la finalitat que siguin òrgans estables de consulta a tot el territori.

En aquest darrer apartat, incidint en la composició dels Consells de Conca, és on els espeleòlegs caldria que tinguéssim veu, com a coneixedors dels punts singulars d'accés a les masses d’aigua en terrenys càrstics, i com a primers interessats en la seva protecció.

1 comentari:

  1. Al observar sòlids en suspensió i la forta pudor de les aigües del tram final de la cova del Goleró (= d'en Salvi) a l'Osona, membres del GEB vam informar a l'ACA d'un assumpte sobre possible contaminació de cavitats pels efectes dels purins.
    Resumim, molt breument, com es va desenvolupar el procès tècnic-administratiu,
    16-1-04 Tramessa d'informació a l'ACA.
    27-9-04 Admissió a tràmit pel Síndic de Greugues.
    27-12-04 Inspectors de l'ACA accedeixen a la cavitat acompanyats per membres del GEB.
    Informació de l'ACA al Departament d'Agricultura. Resposta d'aquests demanant a l'ACA que delimitin la zona de captació de la cova.
    13-12-05 Amb aquesta data de sortida s'envia una copia de l'informe de l'ACA al GEB.
    Va transcorre quasi un any des de la data de l'enviament de la noticia fins la inspecció de l'ACA, i una altre més fins l'elaboració d'un informe.
    No es va entrar a la zona on es va detectar la possible contaminació. Es van recollir mostres d'aigua de altre sector de la cova però de cap tipus més d'indicadors.
    Confiem que les noves normatives millorin els mitjans, mètodes i procesos.
    Salut i aigües netes.
    F. Miret

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.