dimarts, 9 d’octubre del 2007

Josep Gibert 1941-2007


El paleoantropòleg català Josep Gibert Clos, descobridor del controvertit "Home d'Orce", ha mort a Barcelona als 66 anys afectat d'un càncer limfàtic.

El científic, natural de Valls (Alt Camp), era doctor en Ciències Geològiques, catedràtic de Ciències Naturals dels instituts de Montcada i Egara i, des de 1983, investigador de l'Institut de Paleontologia de Sabadell (Vallès Occidental).


Fa trenta anys que Gibert va arribar a Orce. Va contemplar la immensa depressió i va concloure que allí tenia que haver un gran cementiri.

Un agricultor li va comentar que, de nit , quan tancava les ovelles en una cova “las piedras se me representaban como huesos”. Gibert s’establí en aquell lloc i comença l’excavació dels jaciments de Venta Micena.

El 1982 va trobar un fragment cranial que va atribuir a un nen d’una antiguitat de 1,6 milions d’anys. Aquest descobriment va dividir la comunitat científica entre aquells que defensaven que es tractava d'un homínid (Gibert) i els que asseguraven que corresponia a un èquid (Agustí), tesis, aquesta última, que va ser finalment avalada per la comunitat internacional.


Posteriors troballes, com el de l'esquelet d'una nena a Tarragona de fa 2.000 anys, crani que és idèntic al trobat en el jaciment arqueològic d'Orce (Granada) van constituir, per al paleoantropòleg, la prova que aquest és humà i, per tant, el primer poblador d'Europa Occidental.

El 2005 la Generalitat de Catalunya, atorgà a Gibert la medalla al mèrit científic Narcís Monturiol.

Segons Salvador Moya, director de l’Institut Català de Paleontolgia, en el seu article d’avui a El Pais “... La polémica pieza fue muy discuida, pero lo que nadie podrá discutir son los frutos que su decidida acción en el diseño del Instituto de Paleontología tuvo y que en el fondo perduran hasta hoy”.



Imatge de les excavacións de l'equip d'en Josep Gibert a la Cueva Victòria







Per qui vulgui aprofundir en la troballa i l’obra d’en Gibert, recomanem la lectura del llibre publicat per Editorial Almuzara, amb el títol “El hombre de Orce” ISBN 84-933378-5-4, 456 pàgines, format 17x24. (preu 22 euros)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.